Почетна > Свет
Свет

Кина уводи забрану облачења и говора „штетних по дух народа“

Кина припрема увођење закона којим би се и затвором могли кажњавати говор и облачење „штетни по дух кинеског народа“, што је довело до дебате на друштвеним мрежама те земље, јавља Би-Би-Си (ББЦ).
Фото: Танјуг/AP Photo/Andy Wong

Ако такав закон ступи на снагу, они који буду проглашени кривим могли би добити новчану или затворску казну.

Нацрт закона засад не дефинише јасно шта представља кршење духа народа, због чега су корисници друштвених мрежа и стручњаци затражили да буде прецизиран како би се избегла преоштра примена.

Спорне одредбе сугеришу, на пример, да људи који носе или приморавају друге да носе одећу или симболе који „подривају дух или вређају осећања кинеске нације“ могли би бити затворени до 15 дана и кажњени новчаном казном до 5.000 јуана (680 америчких долара), наводи ББЦ.

Они који пишу или шире чланке или говор који наносе исту такву штету могли би се суочити с истоветном казном.

Предложеним законским променама такође се забрањује „вређање, клеветања или на други начин каљање имена локалних хероја и мученика“, као и вандалски напади на њихове меморијалне статуе.

Корисници Интернета заптиали су се, међутим, на који начин власти могу једнострану да одлуче када су „повређена осећања“ нације.

„Да ли се у то рачунају ношење одела и кравате? Марксизам је потекао на Западу. Да ли би се и његово присуство у Кини такође рачунало као вређање народних осећања“, написао је један корисник кинеске платформе Wеибо.

Кинеска полиција је у марту привела жену која је у јавности носила реплику јапанске војне униформе.

Раније овог месеца, људи који су носили принтове дуге на одећи нису могли да уђу на концерт једног тајванског певача у Пекингу.

Нацрт закона је, како оцењује британски јавни сервис, само један пример начина на који кинески председник Си Ђинпинг настоји да редефинише појам узорног кинеског грађанина, откако је дошао на власт 2012.

Тако је 2019. године Комунистичка партија Кине објавила „смернице за моралност“ које укључују упутства како да се буде љубазан, путује с мањим „угљеничним отиском“, или верује Сију и партији.

Blumberg: Grupa G20 pristala da primi Afričku uniju kao stalnu članicu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке