Почетна > Свет
Свет

САД: Бајден потписао закон о америчкој помоћи Украјини, Израелу и Тајвану

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је данас закон о пакету војне помоћи за Украјину, Израел и кинески регион Тајван вредан 95 милијарди долара, потврдила је Бела кућа, наводећи да Бајденов потпис означава „крај дуге и болне борбе са републиканцима у Конгресу око преко потребне помоћи Украјини“.
FOTO: AP Photo/Evan Vucci

Међутим, амерички медији оцењују да је због одуговлачења процеса усвајања нацрта закона о пакету војне помоћи од стране републиканаца у Представничком дому Конгреса већ учињена значајна штета напорима Бајденове администрације да помогне да се Украјина одупре војном притиску Русије, преноси АП уз оцену да је упркос усвајању пакета војне помоћи, мало вероватно да ће се Украјина одмах опоравити након вишемесечних неуспеха на бојном пољу.

Бајден је рекао да ће слање првог пакета војне помоћи почети за неколико сати, а очекује се да ће у Украјину бити послати ПВО сиситеми, артиљеријске гранате, оклопна возила и друго оружје.

Ипак, дугорочно остаје неизвесно да ли Украјина, после вишемесечних губитака на фронту у источној Украјини и претрпљене огромне штете на инфраструктури, може да направи довољан напредак пре него што искористи најновију америчку помоћ.

„То не иде у прилог Украјинцима, ни у Донбасу, ни у другим деловима земље. Украјина је доживела неуспехе, а Путин мисли да може да игра на карту времена, тако да морамо да покушамо да надокнадимо део тог времена“, изјавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Председавајући Представничког дома Конгреса Мајк Џонсон месецима је одлагао гласање на предлог закона о војној помоћи јер је крајње десничарска фракција његове странке, укључујући посланике Марџори Тејлор Грин из Џорџије и Томаса Месија из Кентакија, запретила да ће покренути процедуру за опозив Џонсона уколико дозволи да се гласа о помоћи Украјини, а те претње постоје и даље.

Лидер мањине у Сенату, демократа Мич Меконел сугерисао је да би ово одлуговлачење републиканаца могло имати трајни утицај на надања Украјине да ће добити рат.

„Немојте погрешити: кашњење у обезбеђивању оружја Украјини за одбрану је повећало изгледе за пораз од руске агресије. Одуговлачење и оклевање су погоршали изазове са којима се суочавамо“, рекао је Меконел.

Бивши председник САД и актуелни председнички кандидат републиканаца Доналд Трамп, оценио је раније да европски савезници нису учинили довољно за Украјину.

Иако није пристао да подржи додатну помоћ за Украјину, Трампов став се променио последњих дана јер је признао да је опстанак Украјине важан за Сједињене Америчке Државе.

Senat SAD odobrio pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara

 

Преузмите андроид апликацију.