Почетна > Свет
Свет

Сенат САД одобрио помоћ Украјини, Израелу и Тајвану од 95 милијарди долара

Амерички Сенат усвојио је закон којим се одобрава пакет безбедносне помоћи Израелу, Украјини и Тајвану у вредности од укупно 95 милијарди долара.
Фото: Wikimedia Commons/USCapitol

За усвајање закона, који је прошао Конгрес након вишемесечног одлагања, гласало је 79 сенатора, а њих 18 против, што је далеко више од потребне већине у Сенату од 100 чланова да би закон био усвојен.Како би закон ступио на снагу, потребно је да га потпише председник САД Џозеф Бајден.

Пакет помоћи предвиђа 61 милијарду долара за Украјину, 26 милијарди за Израел, и око 8.12 милијарди за “супротстављање комунистичкој Кини“ у Индо-Пацифику, док је четврти део пакета намењен за мере које ће довести до потенцијалне забране апликације ТикТок у САД, мере да се замрзнута руска имовина пребаци Украјини и нове санкције Ирану, преноси Ројтерс.

„Потписаћу овај законски предлог чим сутра стигне на мој сто и обратити се Американцима, како бисмо почели да шаљемо оружје и опрему Украјини ове недеље. Потреба је хитна: за Украјину која се суочава са неумољивим бомбардовањем Русије, за Израел који је управо био суочен са нападом Ирана без преседана, за избеглице и оне погођене конфликтима и природним катастрофама широм света, укључујући у Гази, Судану, Хаитију“, поручио је Бајден.

Makron i gradonačelnica Pariza plivaće u Seni da bi dokazali visok kvalitet vode

 

Преузмите андроид апликацију.