Почетна > Нови Сад

Актуелно Зелени град Нови Сад

Сачувајте последњи дан септембра за ЕcoMan 2.0 еколошку трку

Стари  Латини су имали обичај да кажу: ,,Mens sana in corpore sano” – У здравом телу здрав дух и већина људи ће се сложити са овом изреком. Оно што често заборављамо је да хигијена нашег окружења може позитивно или негативно да утиче на наше физичко и ментално здравље.
Фото: Промо

Нашим суграђанима, који воде рачуна о оба благостања, честе и омиљене локације за шетњу, трчање и вожњу бицикла су Штранд, кеј, паркови, булевари. Оно што понекад уме да поквари утисак је смеће које успут могу видети. Имајући то у виду, у једначину о бризи о свом здрављу треба укључити сва ова три аспекта здравља.

Успостављање међусобне везе између загађења животне средине и здравља становништва је сложен феномен.  Не постоји једноставна формула нити методологија која може у потпуности дефинисати  утицај притисака из  животне средине  на здравље становника једне урбане средине.

Утврђивање ове узрочно–последичне везе представља само први корак у решавању проблематике. Након тога, потребно је радити на спречавању и редукцији тих утицаја.

Неки од њих се могу решити само кроз здравствени сектор, неки кроз сектор животне средине, а многи  од њих су  комплексни  и међусобно повезани, те захтевају  развој интегрисане политике.

Искуство показује да се прогрес и успех једино може постићи уколико су укључене све релевантне институције и нивои, али укључујући и учешће јавности.


Еколошко удружење Зелени Сад  је прошле године по узору на IronMan-a, дошло на идеју да на један креативан начин укаже на здравствене и еколошке проблеме у нашем граду, те је крајем септембра 2022. године одржана прва еколошка трка.

Такмичарске екипе бројале су по 3 члана, где се сваки од чланова надметао у једној од 3 дисциплине:

  1. Tрчање и скупљање отпада;
  2. Вожња бицикла са транспортом отпада;
  3. Сортирање отпада.
Трка је била много једноставнија од IronMan-a и нису биле потребне скоро никакве припреме, само мало кондиције, добра воља и пар пријатеља који желе да се забаве, рекреирају и успут учине нешто добро за околину.

Такмичари су у оквиру својих тимова могли самостално да бирају дисциплину у којој  ће се надметати сходно својим интересовањима и сопственој процени физичке спремности. Свака дисциплина се бодовала. Дакле и брзина и количина сакупљеног отпада, а са деонице која је дуга само два и по километра прикупљено је тридесетак килограма смећa.

Поучени искуством од прошле године, а пре свега мотивисани добрим делом који су направили и осмесима на лицима учесника трке, чланови Зеленог Сада су одлучили да овај догађај понове и ове године, али и сваке следеће. Велику захвалност дугују Граду Новом Саду без чије подршке реализација овог пројекта не би била могућа и надају се успешном наставку сарадње која траје већ читаву деценију.

Значај ове еколошко-спортске манифестације препознао је и Покрајински секретаријат за спорт и омладину који финансира пројекат, а саветима, логистиком и наградама пројекат подржава и Ротари клуб Неопланта, Декатлон, Инвиго и бројне друге партнерске организације.

Свесни чињенице да је за било коју корениту промену потребан труд, рад, љубав, али и континуитет, Зелени Сад и њихови пријатељи и ове године организују еколошку трку EcoMan 2.0. и позивају све грађане да се придруже трци за чистији град која ће се одржати 30. септембра.

За победнике су као и прошле године обезбеђене вредне награде, а сваки учесник добиће и једну посебну сатисфакцију, јер је учинио нешто лепо за себе, свој град и своју заједницу.

Пријаве за трку могу се пронаћи на Фејсбук и Инстаграм странама удружења и Инстаграм страници „ekotrka.ecoman”, те скенирањем QR кода или онлине на: https://forms.gle/mHM1Rgb1CXvHnbFv5

Tražite adekvatnu razonodu za decu – Predlažemo top 5 naslova za uzrast od 7 do 12 godina koje možete pronaći u Gradskoj biblioteci

Преузмите андроид апликацију.