Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сачувајте боју без љуштења и флека; како да ублажите опекотине од сунца

Важно је правилно третирати опекотине како не би дошло до нежељених ефеката.
Фото: Pexels/Rf Studio

Дан на базену или плажи једино могу да покваре опекотине, посебно ако нам је то прво сунчање у години. Треба да знате да је крема са заштитним фактором обавезна, без обзира да ли имате тамнију или светлију боју коже.

Ако сте приметили опекотине на кожи, морате обратити пажњу да ли су теже или лакше. У суштини, разликујемо три степена оштећења:

1. степен: кожа је упаљена, црвена и болна на додир

2. степен: поред ових симптома, јављају се и пликови

3. степен: најопаснија и најтежа врста опекотина; саветује се да се одмах обратите лекару. Поред упаљене и болне коже и пликова који покривају више од 20% коже, јављају се симптоми попут главобоље, високе температуре, грознице, дехидратације..

Како можете помоћи себи када изгорите на сунцу?
Хладите кожу

Чим приметите црвенило на кожи, потребно је да се склоните са директног сунца и покријете кожу. Препоручљиво је да одмах кренете да хладите кожу – ледом или алое вером. Такође, туширање хладном водом може помоћи у ублажавању упаљене коже и црвенила.

Хидратација

Након хлађења коже, нанесите хидратантну крему која садржи алое веру или препарат који садржи овсено млеко. Ради бољег ефекта, можете ове козметичке препарате пре наношења држати у фрижидеру једно време.

Пијте воде

Важно је да не заборавите или занемарите хидратацију изнутра. Потрудите се да попијете што више воде поготово ако имате пликове на кожи. Пликови одузимају воду кожи те је важно надоместити изгубљену течност.

Правилно третирање пликова

У случају нешто тежих опекотина формирају се пликови на кожи. Када се они створе, потребно је да их пустите да пукну и да течност истече. Како је кожа испод пликова веома осетљива и како су нерви изложени ваздуху, никако немојте чупати и скидати „кожицу“. На тај начин оштетићете и здраву кожу, а постоји и већа могућност да вам остану ожиљци.

Покривајте кожу

Покривање коже природним материјалима попут памука или лана, убрзаће процес зарастања. Штитите кожу од директног сунца и топлог и сувог ваздуха.

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje odmah treba reagovati

Преузмите андроид апликацију.