Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Руски напитак са две намирнице из кухиње помаже код проблема са несаницом

Со и шећер су намирнице чија комбинација се од давнина користи у алтернативној медицини.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Несаница представља поремећај сна и истовремено, један од симптома који претходи болести спавања. Симптоми несенице су немогућност дужег склапања капака или бројних мисли по глави и непрестаног псећаја немира када легнете да спавате.Отежано успављивање, често буђење током ноћи, јутарњи умор и безвољност, симптоми су несанице или инсомније која код особа које од ње пате неповољно утиче на квалитет живота.

Најчешћи узроци су стрес, депресија, конзумирање кофеинских напитака, алкохола, али свакако један од најзаступљенијих узрока данашњице је убрзан начин живота и нездраве навике у исхрани.

Несаница се често јавља и у старијој животној доби, када долази до измене свакодневих активности, бржег замарања, здравствених тегоба и узимања веће количина лекова. Бројне студије су показале да недостатак сна и доброг одмора негативно утиче на људско стање. То посебно изазива проблеме у социјалном окружењу, на послу, у породици и комуникацији са другим људима.

С обзиром на ову чињеницу, односно штетност несанице по физичко и ментално здравље, данас на тржишту постоји више различитих лекова за побољшање сна. Међутим, било који лек за несаницу треба узимати са великом пажњом и увек на рецепт. Самостално лечење овим лековима може изазвати нежељене ефекте и нежељене последице.

Још од давнина у Русији се мешавина шећера и соли користила као помоћ за контролу хормона стреса, који иначе имајузначајан учинак на ометање циклуса спавања и буђења.

Стручњаци сматрају да је један од главних узрока несанице физички или емоционални стрес. Другим речима, пренапрезање тела изазива биохемијску реакцију која спречава производњу хормона спавања.

Повећање нивоа хормона стреса отежава мозгу да препозна да је телу потребан одмор. Због чега почињу потешкоће са успављивањем или непрекидним сном. Управо со и шећер могу играти кључну улогу у решавању проблема. Чињеница је да су оба ова производа у стању да снизе ниво хормона стреса, односно помажу да се заспи.

– Мешавина соли и шећера је једноставно незаобилазан лек у случају пренапрезања и стреса. Несаница, која се обично јавља између 2 и 4 сата ујутру због вишка адреналина, може се превазићи стављањем соли и шећера под језик. Ово је често најефикасније решење – написао је у једном свом истраживању научник Мат Стоун.

Највероватније, укус овог домаћег лека вам неће изгледати најпријатнији. Међутим, његова корисна својства и ефикасност вреде мало стрпљења. Ова комбинација јача имунитет, чини да главобоља нестане и подиже ниво енергије на виши ниво. Има анти-стрес ефекат и повећава ниво серотонина и електролита.

Рецепт за несаницу

Помешајте у једној теглици 1 кашичицу соли, 5 кашичица смеђег шећера и 1 кашику нерафинисаног шећера од трске. Ако вам је укус превише слан, можете повећати количину шећера. Грануле шећера од трске су веће, па имају тенденцију да се „одвајају“ све време. Међутим, покушајте да их равномерно распоредите.

Пре спавања, или увече када се пробудите, ставите малу количину смеше под језик. Сачекајте док се потпуно не раствори у устима. Остатак смеше при руци можете чувати, на пример, у ноћном ормарићу. Затим, ако је потребно, може се лако и брзо добити. И следећи пут када не можете да заспите или се изненада пробудите усред ноћи, само узмите прстохват овог чудесног лека и ставите га под језик.

Da li ste znali da zeleni čaj može da doprinese zdravlju vaše kose?

Преузмите андроид апликацију.