Početna > Svet
Svet

Ruski diplomata: Novo poglavlje u odnosima Moskve i Pjongjanga

Stav Severne Koreje o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini pomogao je da se otvori novo poglavlje u odnosima između Moskve i Pjongjanga, izjavio je danas direktor Prvog azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Georgij Zinovjev.
Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Posebno smo zahvalni našim korejskim prijateljima na poštenom, razumnom, mudrom i perspektivnom stavu, koji su zauzeli nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini i na velikoj podršci koja je pružena našoj zemlji“, rekao je on na prijemu u ambasadi Severne Koreje povodom 74. godišnjice potpisivanja sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji između Moskve i Pjongjanga.

„To je otvorilo novo poglavlje, koje će, siguran sam, biti zapisano u istoriji naših odnosa zlatnim slovima“, dodao je Zinovjev, izveštava agencija TASS.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja nastavlja da pruža sveobuhvatnu podršku Rusiji.

Kako je istakao, odlučnost Moskve da unapredi višestruko partnerstvo sa Pjongjangom ostaje nepromenjena, a odnosi sa Severnom Korejom „imaju trajnu vrednost“.

Ambasador Severne Koreje u Moskvi, Sin Hong Čol, istakao je sposobnost ruske privrede da se odupre pritisku Zapada.

„Drago nam je što je Rusija, uprkos sankcijama i pritiscima Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, uspela da obezbedi socijalnu i ekonomsku stabilnost i poveća blagostanje naroda“, istakao je severnokorejski ambasador i poželeo ruskom narodu dalji uspeh u, kako je naveo, borbi da zaštiti suverenitet, teritorijalni integritet i stratešku stabilnost zemlje pod vođstvom predsednika Vladimira Putina.

Njujork tajms: Bajden će ugostiti Netanijahua narednih meseci

Preuzmite android aplikaciju.