Почетна > Свет
Свет

Руски брод који је истраживао на Антарктику, пристао у Јужној Африци уз протесте

Руски истраживачки брод који је био у потрази за нафтом и природним гасом на Антарктику данас је пристао у Јужној Африци након протеста активиста за заштиту животне средине који наводе да операцијама у том региону крше уговор о забрани истраживања минерала.
Фото: Pixabay/jcrane

Неколико чланова групе „Побуна против изумирања“ држало је транспаренте на којима је писало „Даље руке од Антарктика“ када је јутрос истраживачки брод „Академик Александар Карпински“ стигао по плану у луку у Кејптауну, пренео је Ројтерс.

Раније ове недеље неколико десетина демонстраната из Гринписа и Побуне против изумирања, демонстрирали су у луци, истичући да су бродска сеизмичка истраживања на Антарктику претња за морски живот на том подручју и да крше међународни споразум из 1958. године.

Амандман на Уговор о Антарктику који је потписало 55 земаља из 1998. године, чије су потписнице и Русија и Јужна Африка, забрањује сва истраживања и вађење минерала у том региону.
РосГео, државна руска истраживачка компанија која је оператор брода „Академик Александар Карпински“, саопштила је да спроводи истраживање у руском делу Антарктика од 1970. године за угљоводоником.
На сајту РосГеа, потенцијал угљоводоника у тој области се процењује на око 70 милијарди тона.

Završnica predsedničkih izbora u Češkoj, rezultati popodne

Преузмите андроид апликацију.