Почетна > Свет
Свет

Руска Дума усвојила закон о делатности страних агената

Руска Државна дума усвојила је данас закон о регулисању делатности страних агената у Руској Федерацији.
Фото: WikimediaCommons/www.flickr.com/people/brostad

Како се наводи, закон предвиђа да свако руско или страно правно лице, без обзира на организационо-правну форму, друго удружење лица или појединац, без обзира на држављанство, може бити признато као страни агент, ако то добија страну подршку или је под страним утицајем, преноси Интерфакс.

Истовремено, „у циљу подизања свести грађана и функционера“, планирано је да се води регистар који садржи податке о страним агентима.

Закон, посебно, уводи низ забрана за стране агенте, тако да они неће моћи да добију државна средства у спровођењу креативних активности.

Поред тога, закон предвиђа да страни агент неће имати право да предаје у државним и општинским образовним институцијама, као ни да обавља образовне активности повезане са малолетницима.

Такође, како се додаје, предвиђено је да страни агенти неће имати право да управљају значајним објектима критичне информационе инфраструктуре и осигуравају безбедност тих објеката.

Предвиђено је да страни агенти подлежу ограничењима и забранама предвиђеним Пореским закоником Руске Федерације, укључујући и оне које се односе на примену поједностављеног система опорезивања.

Страни агенти такође подлежу ограничењима везаним за улагање у привредне субјекте који су од стратешког значаја за осигуравање одбране земље и безбедности државе.

Општи закон о страним агентима, као и лицима под страним утицајем, требало би да ступи на снагу 1. децембра ове године.

Holandski premijer osudio nasilne proteste farmera

Преузмите андроид апликацију.