Почетна > Свет
Свет

Холандски премијер осудио насилне протесте фармера

Холандски премијер осудио је данас насилне протесте испред куће министра пољопривреде, који су део све демонстрација против владиних планова за сузбијање загађења.
Фото: Танјуг/AP/Paul White

Мала група фармера сукобила се у јуче са полицијом испред куће Кристијана ван дер Вала, министра који надгледа и реформе Холандије за сузбијање загађења, преноси АП.

Фармери су по оближњој улици разбацали ђубриво, док су на другом протесту напали полицијски аутомобил.

Насилни протести који трају већ други дан настављају се паљењем сена близу путева и блокадом аутопутева широм државе, спором вожњом и паркираним тракторима.

Хришћанско демократски посланик Дерк Босвајк твитовао је данас да је остао код куће, након сто је његова породица“имала посету“.

Додао је да овај вид протеста нема сврхе и да их треба зауставити, наводи АП.

„Можете протествовати, али на цивилизовани начин“, поручио је премијер Марк Рут са НАТО самита у Мадриду.

„Не блокирајте аутопутеве, немојте пуштати ватромет испред министарове куће и расипати ђубриво по улици… плашити двоје деце и угрожавати породице“, поручио је премијер.

Шеф холандске националне полиције изјавио је да је на десетине фармера кажњено и да су спречене нове блокаде путева.

Пољопривредни сектор Холандије протестује против предлога, који су у уторак одобрили законодавци, да се емисије загађивача као што су азотни оксид и амонијак смање за 50 одсто до 2030. године.

Покрајинске владе су добиле годину дана да осмисле начине за смањење загађивача, за које се оцекује да ће укљуцити откуп неких фарми са стоком које производе велике колицине амонијака.

Пољопривредници тврде да су неправедно оштећени, изразивши бригу за своју будућност.

Протест испред Ван дер Валовог дома уследио је уочи најаве владе да планира да поштри мере спречавања објављивања личних података и кућих адреса, које имају за циљ застрашивање.

Закон је део ширег пакета мера које је донело Министарство правде и безбедности, у сврху очувања слободе штампе.

U Severnoj Makedoniji gotovo 66 odsto više zaraženih

Преузмите андроид апликацију.