Почетна > Свет
Свет

Русија: Отварамо два коридора за излазак страних бродова из лука

 Министарство одбране Русије саопштило је да отвара два поморска хуманитарна коридора за излазак страних бродова из лука на Црном и Азовском мору.
Фото: Pixabay/Alexander Kliem

Коридори ће бити отворени сваког дана од 8 до 19 сати по московском времену, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Михаил Мизинцев.

Навео је да ће у Црном мору за излазак из лука Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни бити отворен коридор у дужини од 80 миља и ширини од три миље, у правцу југозапада од територијалног мора Украјине, преноси Интерфакс.

У Азовском мору биће отворен коридор за испловљавање бродова из луке Маријупољ дужине 115 миља и ширине две миље у правцу Црног мора.

Мизинцев је рекао да је у шест лука – Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни блокирано 70 страних бродова из 16 држава и даље је блокирано. Према његовим наводима, због опасности од украјинских мина бродови не могу да исплове.

Западне земље тврде да руска војска блокира украјинске луке и да због тога бродови који превозе житарице не могу да исплове, док Москва, с друге стране, наводи да су луке миниране и да постоји опасност за бродове.

Rusija pozdravlja predlog Kine o proširenju BRIKS-a

Преузмите андроид апликацију.