Почетна > Свет
Свет

Русија: Измене кривичног закона о служењу војног рока

Савет Руске Федерације одобрио је данас измене и допуне Кривичног закона о служењу војног рока које је Државна Дума усвојила дан раније.
Фото: Pixabay/essuera

Како се наводи у документу, као отежавајућа околност за кривична дела против служења војног рока сматраће се сва кршења закона која су почињена не само у условима оружаног сукоба или непријатељстава, већ и „у периоду мобилизације или ванредног стања и у ратном периоду“, преноси РИА Новости.

Поред тога, кривично ће бити санкционисано и неизвршавање војних наређења, отпор начелнику војне службе, неовлашћено напуштање места службе, дезертерство, избегавање службе, кршење правила службе, губитак војне имовине уколико се догодио „током ванредног стања, у рату или у условима оружаног сукоба или непријатељстава“.

Од сада ће грађани позвани на војну обуку из резервног састава бити кривично одговорни за неодазивање позиву надлежних или неовлашћено напуштање службе, једнако као и војници по уговору.

За добровољну предају непријатељу сада је запрећена казна затвора од три до десет година, а овај члан раније није био део Кривичног закона.

Војник који је ово кривично дело извршио први пут може бити ослобођен кривичне одговорности ако је предузео мере да се ослободи, врати у јединицу или у место службе и уколико у заточеништву није извршио друга кривична дела.

Изменама кривичног закона се уводи и кривична одговорност за пљачку са предвиђеном максималном казном затвора до 15 година.

Да би ове измене и допуне ступиле на снагу, закон мора да потпише председник Руске Федерације.

Stoltenberg: Putinova pretnja nuklearnim oružjem je opasna

 

Преузмите андроид апликацију.