Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Путинова претња нуклеарним оружјем је опасна

Мобилизација хиљада додатних војника коју је најавио руски председник Владимир Путин довешће до ескалације сукоба у рату у Украјини, а његова претња употребом нуклеарног оружја била је опасна и непромишљена реторика, рекао је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
Фото: Танјуг/Martin Sylvest/Ritzau Scanpix via AP

Столтенберг је за Ројтерс истакао да прва мобилизација Русије од Другог светског рата није изненађење и да су Путинови потези показали „да рат не иде по његовим плановима, што указује на то да је председник Русије направио веома погрешну процену“.

Истиче се да је Путин позвао 300.000 резервиста да се боре у Украјини и подржао план за анексију делова земље, наговештавајући Западу да је спреман да употреби нуклеарно оружје за одбрану Русије.

„Потрудићемо се да Москви буде јасно како ћемо тачно реаговати, што наравно зависи од тога какав ће сценарио направити или какво оружје могу користити“, рекао је генерални секретар НАТО.

Он је додао да је најважније је да се то спречи.

„Зато је Русији јасно скренута пажња на последице без преседана“, нагласио је Столтенберг, мислећи на било какву руску употребу нуклеарног оружја.

Tokajev raspisao prevremene predsedničke izbore

 

Преузмите андроид апликацију.