Почетна > Свет
Свет

Русија и Кина сагласни да продубљују стратешко партнерство

Русија позитивно оцењује став Кине по украјинском питању, док Кина поздравља спремност Русије да започне преговоре, наводи се у Заједничкој изјави Руске Федерације и Народне Републике Кине о продубљивању свеобухватног стратешког партнерства за улазак у нову еру, саопштено је данас на сајту Кремља.
Фото: Танјуг/Sergei Bobylev, Noel Celis/Pool Photos via AP

„Руска страна позитивно говори о објективном и непристрасном ставу Кине по питању Украјине. Две стране се противе пракси било које земље или групе земаља да теже предностима у војној, политичкој и другим областима на штету легитимних безбедносних интереса друге земље“, наводи се у саопштењу.

У њему се такође каже да Кина цени „посвећеност Русије обнављању мировних преговора што је пре могуће“.

И Русија и Кина сматрају да се циљеви и принципи Повеље УН и међународно право морају поштовати, преноси ТАСС.

Две земље су такође изразиле противљење формирању затворених блоковских структура и супротстављених табора у азијско-пацифичком региону.

„Стране се противе формирању у азијско-пацифичком региону затворених ексклузивних блоковских структура, блоковске политике и супротстављених табора. Стране примећују негативан утицај америчке индопацифичке стратегије на мир и стабилност у овом региону вођене хладноратовским менталитетом“, наводи се у заједничком саопштењу.

Из Кремља је саопштено да су два председника данас разговарала и о војној сарадњи Русије и Кине.

У заједничкој изјави се наводи да нуклеарне силе не треба да распоређују нуклеарно оружје ван националних територија, и треба да повуку сво оружје које се налази у иностранству.

Такође је саопштено да ће „стране редовно спроводити заједничке патроле на мору и у ваздуху и заједничке вежбе, развијати размену и сарадњу, укључујући и у оквиру свих постојећих механизама билатералне сарадње, и продубљивати међусобно поверење између оружаних снага две земље“.

Пекинг и Москва намеравају да раде и на унапређењу свеобухватног развоја међусобно повезаног логистичког система, саопштили су Путин и Си у заједничкој изјави.

Према документу, стране планирају да на сваки могући начин развију међусобно повезан логистички систем, како би се обезбедило брже кретање робе и путника у двосмерној комуникацији свим видовима транспорта: железничком, друмском, ваздушном, речном и поморском.

Стране ће наставити да развијају практичну сарадњу у области цивилног ваздухопловства, аутомобилске индустрије, бродоградње, металургије, као и у другим областима од заједничког интереса“, наводи се у заједничкој изјави коју су потписали два председника након данашњег састанка у Москви.

Putin: Ideje kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao rešenje

Преузмите андроид апликацију.