Почетна > Свет
Свет

Русија и Иран одустаће од долара у трговинским трансакцијама

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Русија и Иран планирају да престану да користе доларе у међусобним трговинским трансакцијама.
Фото: Wikimedia Commons

„Знамо да је прошле године промет у трговинско-економским односима између наше две државе премашио четири милијарде америчких долара, иако је можда погрешно рачунати то у америчким доларима. С временом, док будемо даље развијали наше односе и наше интеракције у банкарској и финансијској сфери вероватно ћемо се удаљити од праксе плаћања у доларима“, рекао је Песков у интервјуу за телевизију Росија 24, који је емитовао и Ирански државни радио.

Он је појаснио да је за само четири месеци ове године трговински промет повећан за 31 одсто оценивши да је то позитивна динамика.

Песков је коментарисао и западне санкција и истакао да и Русија и Иран имају могућност да изграде добру сарадњу чиме ће минимизирати последице санкција.

Према његовим речима, ово није прва деценија да се Иран налази под санкцијама на које се добро адаптирао омогућивши да ирански народ живи нормално.

Песков је нагласио да се и Русија такође навикла на санкције и додао да су ограничења против његове земље уведена још у време С С СР.

Putin: Ne možemo da se razvijamo izolovano od sveta i nećemo

Преузмите андроид апликацију.