Почетна > Свет
Свет

Путин: Не можемо да се развијамо изоловано од света и нећемо

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да његова земља не може да се развија изоловано од целог света и да мора да се фокусира на развој сопствене технологије и подршку компанијама које се брзо развијају.
Фото: Танјуг/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Очигледно је да не можемо да се развијамо изоловано од остатка света и нећемо. У данашњем свету немогуће је све заокружити и поставити огромну ограду, то је једноставно немогуће“, поручио је Путин на седници Савета за стратешки развој и националне пројекте, пренела је агенција ТАС С.

Указао је да антируске санкције представљају огроман изазов за земљу, али да Русија неће одустајати, већ ће се још интензивније развијати користећи постојећи потенцијал.

„Јасно је да је ово велики изазов за нашу земљу, али ми не само што не намеравамо да одустајемо или, како неки од наших добронамерника предвиђају да се вратимо деценијама уназад. Наравно да не, напротив, схватајући огромну количину потешкоћа које стоје пред нама, ми ћемо интензивно и компетентно тражити нова решења, ефикасно користити постојеће суверене технолошке резерве и развоје домаћих иновационих компанија“, рекао је Путин, пренео је Интерфакс.

Руски председник је признао да је све ово изузетно тежак задатак и додао да су руске власти свесне тога.

Поручио је да су потребне мере подршке развојним институцијама и напоменуо да је неопходно разумети како ће се то урадити у условима санкција.

Поновио је да смањење сиромаштва у Русији остаје један од главних циљева националних пројеката.

„Један од наших главних националних циљева, о чему стално причамо је побољшање економске ситуације наших грађана, повећање њихових прихода, посебно за оне грађане који живе, најблаже речено, скромно, односно главни циљ је смањење сиромаштва“, казао је Путин.

Dženet Jelen: SAD žele da smanje zavisnost od Kine

Преузмите андроид апликацију.