Почетна > Бизнис
Бизнис

Русија би ове године могла да обори рекорд у извозу течног природног гаса у ЕУ

Русија би ове године могла да извезе рекордне количине течног природног гаса (ЛНГ) у ЕУ упркос жељи Брисела да постепено избаци руске енергенте до 2027. године, тврди међународна невладина организација Глобал витнес.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

На основу резултата за првих седам месеци ове године, Кина остаје лидер по обиму увезеног руског ЛНГ, а иза ње су Шпанија и Белгија, преноси Комерсант.

Према подацима организације Глобал витнес, Шпанија је од јануара до јула увезла 7,47 милиона кубних метара ЛНГ из Русије, а Белгија 7,08 милиона кубних метра течног природног гаса.

У првих седам месеци ове године је увоз руског ЛНГ у земље ЕУ већи за 40 одсто у односу на исти период 2021. године, пре свега због ефекта ниске базе.

У поређењу са 2022. годином, обим руског ЛНГ који је увезла ЕУ у периоду од јануара до јула порастао је за 1,7 одсто на међугодишњем нивоу.

ЕУ је од августа 2022. до марта 2023. године успела да смањи укупну потрошњу гаса за 17,7 одсто у односу на просечну потрошњу у истим месецима у периоду од 2017. до 2022. године.

Rok za prijavu za podsticaje za organsku stočarsku proizvodnju ističe sutra

Преузмите андроид апликацију.