Почетна > Бизнис
Бизнис

Румунима омогућити слободан улаз у пограничне општине

Социјално-економски савет Србије (СЕС) упутио је Влади Србије две иницијативе за измену закона којима би се поправио положај предузећа, посебно домаћих правних лица у области откупа секундарних сировина и предузећа у пограничном подручју с Румунијом, саопштила је Унија послодаваца Србије (УПС).
Фото: Pixabay/tsmartin69

Иницијативе су, наводи се у саопштењу, покренуте на предлог Уније послодаваца на данашњој седници СЕС-а одржаној у крушевачком Трајалу, а којој су присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Иницијатива за измену закона о порезу на добит правних лица односи се на правна лица која се баве прерадом секундарних сировина и отпада.

Према важећим прописима, домаћа предузећа у овој области обавезна су да плаћају порез по одбитку, због чега се скупљачима секундарних сировина и отпада више исплати да сировине продају страним фирмама.

Последица тога, наводи се у саопштењу УПС-а, јесте да су продавци стимулисани да извозе отпад, чиме се директно смањује промет домаћих предузећа, последично и бруто домаћи производ, односно број радних места у Србији.

Истиче се да само за једног прерађивача отпада, изгубљена вредност прераде износи више од 226 милиона евра за период од 2016. до 2020. године.

Друга иницијатива СЕС-а јесте предлог да се држављанима Румуније омогући да у Србију улазе без ограничења, у дубину до 30 километара.

Фото: Рixabay/Free-Photos

Ова иницијатива се образлаже тиме да је ограничењем кретања румунских држављана, које је уведено због пандемије ковида, нанета велика штета привреди пограничних општина Великог Градишта, Голупца, Кладова.

Предузећа у овим заједницама добрим делом живе од промета који остваре румунски грађани, а само у општини Кладово њихова потрошња на дневном нивоу износила је око 50.000 евра, наводи се у саопштењу Уније послодаваца.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.