Meksička hrana u posljednjih deset godina dominira širom sveta pa i na jelovnicima naših domaćinstava.
Ne samo da idemo ili naručujemo hranu iz meksičkih restorana, već sve više pripremamo obroke inspirisane ukusima ove zemlje.
Tortilja je kraljica meksičke hrane. Većina obroka se pravi sa tortiljama, od tortilja čipsa koji se servira uz salsu do buritosa, takosa i sličnih jela. Pri tome treba znati da u sto grama obične pšenične tortilje ima otprilike 300 kalorija. Ako pazite na unos ugljenih hidrata i količinu hrane koju konzumirate, tortilja se lako može zameniti listovima hrskave zelene salate.
Listovi zelene salate mogu se puniti sa mnogo punjenja, a u sto grama ima samo oko 15 kalorija. Zelena salata je takođe puna vode, pa hrana obogaćena ovom namirnicom odlično osvežava i rashlađuje. Dobro je rešenje u vrućem letnjem danu kada šporet ili rerna nisu upaljeni, ali i zimi prija.
Sastojci za hrskave proteinske grickalice sa salatom:
- 1 konzerva tunjevine
- 1 mala konzerva slatkog kukuruza
- 1 tikvica
- ½ svežeg krastavca
- ¼ ljubičastog luka
- so
- biber
- pavlaka
- listovi zelene salate
- malo limunovog soka
Priprema:
Zelenu salatu dobro operite, osušite i iseckajte (ili isecite) na veličinu koja vam odgovara. Tunjevinu ocedite od ulja ili vode iz konzerve. Začinite solju i biberom. U tunjevinu dodajte sitno seckani crni luk, rotkvice, svež krastavac i oceđeni kukuruz šećerac. Smesom napunite listove zelene salate. Sve zajedno prelijte sa malo pavlake i poprskajte limunovim sokom.
Plus savet:
Umesto tunjevine možete koristiti pasulj, leblebije ili slične mahunarke iz konzerve koje ne zahtevaju termičku obradu. Hrskavi zalogaji zelene salate mogu se začiniti meksičkom salsom i ukrasiti guakamole sosom ili samo svežim avokadom. Ovo je recept u koji možete dodati povrće po izboru koje trenutno imate u frižideru, poput paradajza, paprike, šargarepe, stabljike celera i sličnih namirnica.
Preuzmite android aplikaciju.