Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

РРАБ – Бесплатна подршка за привреду и локалне самоуправе

Регионална развојна агенција Бачка постоји од 2010. године и има 20 чланица.
Фото: Регионална развојна агенција Бачка

Агенцију чији циљ је институционална подршка члановима, али и целокупној привреди на територији Бачке основало је 16 локалних самоуправа (Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Србобран, Сремски Карловци, Оџаци, Кула, Врбас, Тител, Жабаљ, Апатин, Темерин и градови Нови Сад и Сомбор), као и четири субјекта из јавног и приватног сектора: Слован прогрес д.о.о. Селенча, Европски покрет у Србији – Нови Сад, Центар за органску производњу Селенча и Регионална развојна агенција Бачка д.о.о. Нови Сад.

Регионална развојна агенција Бачка је акредитована од стране Министарства привреде и Развојне агенције Србије, а по уредби Владе Републике Србије пружа подршку привреди кроз стандардизовани сет услуга.

Агенција ради са микро, малим и средњим предузећима и предузетницима са територије Бачке, а са локалним самоуправама ради на јачању институционалних капацитета и пружа подршку у реализацији развојних програма и пројеката на локалном и регионалном нивоу, оснаживању људских капацитета кроз програме обука и стручног усавршавања.

И то посебно у оквиру области јачања малих и средњих предузећа, пројектног менаџмента, као и у оквиру подршке развоју привреде, развоју туризма и другим секторима везаним за унапређење друштвено-економског развоја територије на којој делује.

Портал Војводина уживо разговарао је са директором РРА Бачка Иваном Крсмановић, која нам је са поносом објаснила да мали, способан тим запослених у агенцији успешно већ 12 година успева да обезбеди сву подршку локалним самоуправама и привреди са територије Бачке.

Фото: Регионална развојна агенција Бачка
Крсмановић је изјавила да је Регионална развојна агенција Бачка до сада реализовала 85 пројеката, и преко њих обезбедила 8.8 милиона евра, 78 милиона динара и преко 20 хиљада долара.

“Све услуге које ова агенција пружа су бесплатне за привреду и јако је важно напоменути да постојимо и успешно послујемо захваљујући подршци кровних институција. Велики број наших активности произилази управо из подршке привреди. Ми, путем наших едукативних радионица обезбеђујемо знање оним привредницима који се налазе на самом почетку рада и постојања.

“Сертификат, који издајемо на крају едукације привредницима служи и да би лакше конкурисали за бесповратну новчану помоћ, јер гарантујемо да особе које су прошле нашу едукацију имају знање и разумевање процеса за започињање успешног бизниса. На неки начин, ми смо и гаранти квалитета. Локалним самоуправама обезбеђујемо знање у вези са реализацијом пројеката. Неретко смо им и партнери у међурегионалним пројектима које финансира Европска унија и други страни и домаћи донатори. Један од интересантних програма је и менторинг, који се реализује преко Развојне агенције Србије, кроз који се финансира 25-50 сати рада са сертификованим менторима, као подршка у пословању привредницима.”

Регионална развојна агенција Бачка ће наставити да доприноси развоју привреде и локалних самоуправа које су њене чланице и у будућности, како бисмо осигурали равномерни регионални развој и побољшали привредну климу у Бачкој, закључила је директорица Ивана Крсмановић.


Da li ste znali koji je površinski najveći park u našem gradu?

Преузмите андроид апликацију.