Кандида је врста гљивице која се обично налази у малим количинама у устима, цревима и на кожи.
Међутим, када се умножава у организму услед појачаног стреса и лоше исхране, може изазвати гљивичне инфекције унутрашњих органа. Ако и сами патите од непријатних симптома кандиде, као што су стални умор, проблеми са варењем или понављајуће инфекције гениталног или уринарног тракта, посегните за обичном црвеном ротквицом.
„Црвена ротквица је много више од укусног хрскавог поврћа које се често налази у нашим пролећним салатама. Вековима се користи у ајурведи и традиционалној кинеској медицини за помоћ код грознице, упале грла, проблема са жучи и бактеријских и гљивичних обољења.“
„Од давнина је познато да ово поврће помаже у борби против кандиде, а савремена истраживања су то само додатно потврдила. Поред црвене роткве, саветује се да свој јеловник обогатите и другим природним антимикотицима, попут белог лука. На овај начин ћете додатно појачати антифунгални ефекат“– објашњава Гордана Веиновић, холистички терапеут.
Чудесни протеин уништава гљивице
У сваком случају важно је да реагујете на време, јер прекомерно размножавање ове гљивице може довести до озбиљнијих гастроинтестиналних обољења, попут улцерозног колитиса и Кронове болести, као и до хроничне упале синуса и артритиса.
„Црвена ротквица на својој антифунгалној активности може захвалити протеину RsAFP2. Према белгијском истраживању из 2009. године, управо овај протеин изазива смрт гљивице Цандида албицанс. Он, наиме, ступа у интеракцију са ћелијским зидом ове гљиве и оштећује га, а затим и уништава.“
„Протеин RsAFP2 такође функционише тако што спречава да кандида пређе из облика квасца у опаснији облик гљивице за људе. Затим ова гљива добија мрежасте нити, захваљујући којима се лако и брзо шири кроз људски систем за варење. Управо конзумирањем црвене роткве можете спречити раст и ширење ове непријатне гљивичне болести.“
Ротквице обилују витаминима
Код кандиде је важно и јачање имунитета, а у томе ће вам свакако помоћи витамин Ц, којим обилује ротквица.
Поред осталих хранљивих материја, ротквица садржи калијум, фолат, ниацин, рибофлавин, витамин К, калцијум, магнезијум, фосфор, цинк и манган.
„И док је с једне стране ово поврће богато важним хранљивим материјама, оно уједно има веома ниску калоријску вредност и не садржи масноће, па је идеално за све оне који пазе на линију. Осим што има антифунгални ефекат, ово коренасто поврће има и антиканцерогено дејство.“
Преузмите андроид апликацију.