Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Роткварија је Нови Сад

Срце Новог Сада састављено је, не од две, већ од великог броја сићушних комора. Једна од тих коморица, без којих такт града никада не би исто куцао, јесте и насеље Роткварија.
Фото: Градске инфо

Староседеоцима је ово насеље још познато као Житни трг или Јовановски крај, али је најпрепознатљивије по свом подругљивом називу који је добило од Салајчана и Подрбараца због роткве коју су становници овога краја, ономад, највише гајили.

На овом простору су се налазили Јованско гробље и Светојованска црква, сазидана још 1700. године. Како је била опљачкана и руинирана током Првог светског рата, 1921. године донета је одлука да се сруши, а да се капела у част Светом Јовану подигне на Успенском гробљу.

На Јованском гробљу сахрањена су многа значајна имена ондашњег времена попут песника Захарија Орфелина са чијим смо се ликом и делом упознали још у читанкама, оснивача Матице српске Јована Хаџића и многи других…

Čarolija novosadskih pijaca

На данашњем Житном тргу, названом по Житној пијаци која је раније била смештена на тој површини, налазио се Трг Светог Јована, међутим, тргови некада нису представљали оно што представљају данас већ су пре свега били места на којима су се налазиле пијаце.

Део Роткварије око Булевара ослобођења претежно је покривен вишеспратницама, док су у јужном делу који се протеже до Јеврејске улице и Футошке пијаце, густо ”начичкане” приземне куће, али се и оне у данашње време све чешће замењују комплексима нових зграда.

Двориште основне школе ”Иво Лола Рибар” омиљено је место за окупљање након часова свим клинцима из овог краја, чак и сада, по не тако топлом времену. Међутим, тинејџери и студенти се најрадије окупљају на свиркама и разним културним програмима у Омладинском центру ”ЦК13” познатијем као ”Црна кућа”.
Фото: Градске инфо

На овом подручју налази се и Новосадско позориште у коме се играју представе на мађарском језику. О неопходности ове установе се некада водила расправа дугачка десет година, али је на крају градња одобрена, те ова необична барокна грађевина и даље одржава позоришни живот активним и краси улицу Јована Суботића.

Пуно места за добру клопу једно је од главних обележја Роткварије.
Фото: Градске инфо

У склопу Футошке пијаце, чини нам се најопремељеније и најбоље позициониране пијаце у Новом Саду (морате признати да нам је некако увек успут, којим год путем пошли), налази се велики број објеката са веганском храном, роштиљом, италијанским сладоледима, палачинкама итд…

Палачинкарница ”Баланс” вредна је помена на првом месту. То вам је онакав street food локал у којем вам је прва асоцијација то да ћете се баш добро засладити! Љубазно особље које пече палачинке никада не штеди на прилозима, те уколико вам се једе палачинка са пуно крема, заправо ћете и добити палачинку са пуууно крема, што је иначе реткост.

Фото: Градске инфо

”Рекалибрација” је водећи улични ресторан веганске хране. Познати су по својим необичним рецептима, веганским бургерима и разним интересантним мазалицама.

Одмах поред Футошке пијаце, у Гајевој улици, налази се ”Бањалучки ћевап”. Од многих Новосађана чућете да је ово место на коме се праве најлепши ћевапи у нашем граду.

У Бањалучком, што се тиче прилога нема великог избора, зна се… уз праве ћевапе се служи само кајмак и лук, остало може само да поквари доживљај.
Фото: Градске инфо

Улица Пап Павла, најбржи је пут уколико желите да попречите са Булевара ослобођења и стигнете до центра града. Овде још увек живи онај стари дух Новог Сада у коме преовладавају ниске куће.

У Пап Павла пре неколико година отворена је и палачинкарница ”Milky”. За разлику од ”Баланс” палачинкарнице овде можете сести и у пријатном амбијенту и лепој музици пробудити сва своја чула док уживате у омиљеној палачинки.

Роткварија је обогаћена и са две веома важне установе без којих би било немогуће нормално функционисање Новог Сада.
Фото: Градске инфо

Поред ‘’Ciao’’, пицерије са најукуснијим пицама и панцеротама у целом граду, налазе се зграда МУП-а у коју сви свраћамо макар једном у неколико година да продужимо валидност докумената, али зграда Социјалног.

Svaki kvart je Novi Sad

Нажалост, иако се ради о једном од најстаријих квартова у граду, Новосађанима је често енигма шта све спада у подручје Роткварије, те где она почиње а где се завршава.

 

Преузмите андроид апликацију.