Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Чаролија новосадских пијаца

Рано јутро, попили сте кафу, прочитали новине и размишљате шта бисте могли да направите за ручак. Док правите списак намирница једно је сигурно, упутићете се на неку од оближњих пијаца по најсвежије домаће производе.
Фото: Градске инфо

И заиста, у било којем делу града да се налазите постоји локална пијаца, уз коју иде и локални продавац коме сте годинама лојални без неког посебног разлога.

Понуда производа, али и однос цена је на већини пијаца више-мање исти, међутим, oдани смо нашим навикама и веома их тешко мењамо, те ћете често чути Новосађане како коментаришу да неку од пијаца много воле, док друге изразито не воле.

И ми бувљак за трку имамо. Мени омиљена, Најлон пијаца се петком и суботом претвара у праву сваштаоницу са паролом “Нечије смеће је неком другом благо!“.

Са Најлона се обавезно враћате пуних кеса, и под утиском да сте купили све оно што вам није требало али је било јефтино па вас је намамило.

Када дођем кући весела и пуна ентузијазма након куповине свећњака и неких беспотребних фигурица за сто које на крају само скупљају прашину, моја мајка често уме да каже да сви други бацају смеће а ја га скупљам.

Верујем да ће заљубљеници у бувљаке, попут мене, разумети љубав према чепркању у мору ситница, и ону неописиву срећу када пронађеш нешто што ти заправо не треба, а баш ти онако јако треба.

Фото: Градске инфо

Кванташ је одувек важио за најповољнију пијацу. Нама са Новог насеља било је тешко стићи до њега јер смо за ову “економичнију“ куповину некада морали да променимо две аутобуске линије.

Сећам се да сам једном кренула бициклом у набавку како бих прошла јефтиније али ми је кеса пукла негде у повратку и сва моја уштеда отишла је на поновну куповину истих намирница.

Дакле, Кванташка пијаца је за оне који живе у њеној близини, за оне са колима, и за оне који купују на велико.

Фото: Градске инфо

Детелинара, Сателит и Лиман такође имају своје локалне пијаце. Ту се највише огледа онај дуго година грађени однос између купца и продавца.

Званично “Добар дан, изволите?“ заменили су кратки поздрави попут: “Ди си комшо?“, “Какав си ми?“ и “Дај ми оно моје стандардно“.

У квартовским пијацама ми већ знамо и како се нашем продавцу зову деца, и које болести су прележала, па чак и шта га је протеклог месеца највише једило, али управо је у таквим односима чар и посебност нашег града.

Фото: Градске инфо

Најстарија пијаца, а бићу слободна да је назовем и најлепшом, свакако је Рибља пијаца.

Она је посебна по много тога, а од других је највише разликују оне лепо дизајниране дрвене тезге које се разликују од свих досадних класичних тезги на другим пијацама.

Фото: Градске инфо

Ова пијаца је такође и домаћин Новосадског ноћног базара, када се обуче у сасвим ново рухо и засветлуца у најлепшем сјају.

За време Базара, она постане домаћин за све уметнике и занатлије који производе своје домаће производе и храну, те уз добру музику и клопу промовишу своје умеће.

Održan jubilarni 25. Novosadski noćni bazar (FOTO)

Темеринска пијаца налази се у Темеринској улици по којој и носи име. Њен асортиман је прилично мали, те обично није избор становника из других делова града, али је свакако ту за све оне који живе у близини и потребно им је свеже воће и поврће каквог нема у маркетима.

Последња у нашем набрајању, али не и најмање важна је Футошка пијаца.

Фото: Градске инфо

Она нам је некако свима успут, којим год путем пошли. По неком личном утиску најопремљенија је, а једни те исти људи на њој раде годинама, те се створила нека домаћа атмосфера у којој уживамо.

Их… колико је патика и тренерки купљено на овој пијаци док смо се као средњошколци правили важни и облачили у спортске марке које су тада биле актуелне.

Свака од ових пијаца има “оно нешто“ што је чини посебном, барем за мене. Футошка је избор за сваки дан када год ми нешто треба, а на Лиманску се иде када се купује најлепше цвеће.

Фото: Градске инфо

На Кванташ се иде по купке и дезодорансе донесене из Немачке, Рибља пијаца пружа незаборавни провод сваког Базара, док су петак и субота по правилу резервисани за чепркање по Најлону.

Са друге стране реке налазе нам се Петроварадин и Сремска Каменица. ЈКП “Тржница“ је и за те делове града обезбедило места за закупце који доносе своје домаће производе.

Заправо, којим год путем да кренете, уколико живите здраво или је баш данас први дан вашег, новог, здравог стила живота, имаћете огроман избор и небројено много могућности да квалитетно пазарите на новосадским пијацама…

 

Д.У.


Ulicama grada sa Jelenom – Limanska pijaca (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.