Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Родитељски митови: Слатке лажи на које деца увек „падају”

И мада је искреност најбоља политика, сваки родитељ је бар једном изрекао једну од ових слатких лажи

Као деца верујемо у све што нам кажу родитељи све док нам стварност не закуца на врата и не схватимо да неке ствари које су нам мама и тата усадили у главу можда нису у потпуности тачне.

Од урбаних митова до популарних здравствених заблуда, родитељи често говоре својој деци све што ће смањити љутњу, купити мир у кући и натерати децу да раде баш оно што мама и тата желе.

На несрећу, неки од ових митова се настављају и преносе са генерације на генерацију и на крају прихватају као чињенице, без поговора.

Седење близу екрана квари вид
Фото: Pixabay/Vidmir Raic

Није познато да седење близу телевизора штети виду. Мит највероватније потиче од ТВ пријемника у боји из шездесетих година који су емитовали небезбедну количину зрачења.

Ако направиш глупо лице, такво ће и остати

Мишићи вашег лица су еластични и увек ће се вратити у своје нормално стање.

Испијање кафе зауставља раст

Иако вишак кофеина није најздравија супстанца за дете, кафа нема везе са растом. Стас и висину одређују гени.

Деда Мраз зна да ли си био неваљао
Фото: Pexels/Pixabay

Деда Мраз је један од главних актера митова које родитељи користе како би подстакли децу на лепо понашање. С друге стране, многи се брину да би по дете могло бити штетно када схвати да Деда Мраз није стваран.

Ипак, испоставило се да управо та спознаја може имати низ позитивних утицаја на развој деце.

Нос ће ти порасти ако лажеш
Фото: Pixabay/jacqueline

Родитељска лаж која има за циљ да спречи дечје лажи. Деца су вероватно схватила да им нос није порастао као Пинокију, али има међутим мало истине у идеји да нос може да ода лаж. Истраживачи су открили да се нос заправо загрева након лажи, захваљујући активности у мозгу.

Ако прогуташ жваку, биће потребно седам година да се свари

Жвакаћа гума пролази кроз дигестивни тракт баш као и било шта друго. Иако нема хранљивих састојака који се апсорбују, дефинитивно се неће нигде заглавити на том путу.

Ако изађеш напоље мокре косе, разболећеш се

Зими су вируси и прехладе свакако чешћи, што повећава укупну вероватноћу оболевања, што је можда резултирало овим митом.

Роде доносе бебе
Фото: Pixabay/Christian Dorn

Лаж која постоји стотинама, ако не и хиљадама година, у многим културама.

Детаљи се разликују, али уобичајена верзија коју причају родитељи који још нису спремни да објасне како бебе заиста долазе на свет, укључује роду која носи бебу кроз ваздух, остављајући је на прагу куће.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.