Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Ретроспектива: Завршени Сајам лова и риболова и Сајам екологије

На Новосадском сајму, од 28. септембра до 2. октобра окупило се око 100 излагача из Србије, Мађарске, Аустрије и БиХ. Понудили су опрему за лов, риболов и боравак у природи коју су продавали уз попусте.
Фото: Новосадски сајам

Истовремено су излагачи на Сајму екологије направили богат програм, пре свега за најмлађу публику са жељом да их упознају са екологијом, рециклажом, заштитом животне средине.

Према одлуци руководства Новосадског сајма, од петка, 30. септембра до недеље, 2. октобра, улаз за децу до 12 година није наплаћиван.

Сајам лова и риболова
Фото: Новосадски сајам

Излагачи на Сајму лова и риболова кажу да је посета била одлична и да су они који су долазили тачно знали шта траже и циљано куповали понуђену опрему. Сви најављују долазак и за наредну годину, а спомињу и веће квадратуре штандова, богатији асортиман, као и наступ на Пољопривредном сајму.

Први пут у групи ових приредби није било Сајма туризма, што су излагачи поздравили као добру одлуку.

Сајам флоре и фауне
Фото: Новосадски сајам

У Хали „Мастер“ Новосадског сајма, на површини од 480 м², постављена је „Изложба ловне фауне Републике Србије“.

Имала је скоро идентичан излагачки концепт представљања трофеја крупне дивљачи, предатора и крупних звери Србије, као она којом је прошле године Србија представљена на Светској изложби трофеја „One With Nature“, у Будимпешти.

Посетиоци су могли да виде 620 трофеја, а разноликост биодиверзитета наше земље представљена је са више од 50 дермопрепарата крупне дивљачи.

Донаторско вече за музеј ловства
Фото: Новосадски сајам

Уз јубилеј Ловачког савеза Војводине, 100 година постојања, у децембру ће у Новом Саду бити отворен Музеј ловства, први у Србији, чије је оснивање с 9.500.000 динара подржао Покрајински секретеријат за пољопривреду. Прикупљање експоната за тај музеј је у току, а прилику да своје трофеје поклоне музеју и даље имају сви који то желе, а трофеји морају бити из легалног лова.

Музеј ће бити и едукативни центар за младе ловце. Уз сталну поставку, у њему ће се приређивати и специјализоване изложбе.

На донаторској вечери, којом је најављен први Музеј ловства на овим просторима, издате су 34 захвалнице донаторима који су на трајно чување будућем Музеју оставили 133 трофеја, највише срндаћа и јелена и око 10 дермопрепарата.

Сајам Екологије
Фото: Новосадски сајам

Подизање свести о примарној селекцији отпада изузетно је важно, а како би се што више људи у то укључило, на заједничком задатку нашли су се Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински завод за заштиту природе, Градско зеленило, Градска чистоћа, Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“, као и низ удружења – Чепом до осмеха, Инжењери заштите животне средине…

Рециклажно острво
Фото: Новосадски сајам

На Рециклажном острву које је било постављено у близини Теретног улаза у круг Новосадског сајма, у сарадњи са компанијама које се баве прикупљањем одређене врсте отпада, сакупљало се отпадно јестиво уље, стари папир, стакло, пет амбалажа и чепови, а ревносним посетиоцима подељене су и улазнице на Сајам лова и риболова и Сајам екологије.

Чепом до осмеха, ЈКП Чистоћа, Инжењери заштите животне средине, Екостар и Есотрон су ревносним посетиоцима поклонили више стотина улазница за Сајам лова и риболова и Сајам екологије.

Уручена четири трофеја

На оцењивању квалитета организованом поводом Сајма лова и риболова и Сајма екологије Велике шампионске пехаре освојили су ЈП Војводинашуме, Петроварадин и Гроф МБМ, Петровац на Млави и Ана Јездимировић, Нови Сад.

Слатки бермет и „рујна“ атмосфера – Како је било на овогодишњем „Грожђебалу“? (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.