Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Restoranski bonton koji morate da znate ukoliko posećujete renomirane novosadske restorane

Novosađanin ste, dičite se svojim manirima i lepim ponašanjem, a posebno ste ponosni na to što od malena znate da dame uvek imaju prednost.
Foto: Gradske info

Međutim, da li je to zaista uvek tako? Ukoliko ste se odlučili da u restoran pođete sa određenom pripadnicom lepšeg pola, morate da znate da se podrazumeva da vi kao muškarac prvi uđete u lokal.

Zbog čega?

Na vama je, kao pripadniku jačeg pola da budete ta osoba koja će osmotriti gde u lokalu postoji slobodno mesto, dogovoriti se ukoliko je postojala rezervacija i, sve u svemu, “istražiti“ to nepoznatno i novo mesto kako bi se vaša partnerka za ručak osećala sigurno, zaštićeno i ženstveno.

Ukoliko ste dama, prepustite muškarcu ovaj izbor. Nije nepoštovanje ukoliko vas usmeri gde biste trebali da sednete, da li je kavaljer imaće priliku da pokaže kasnije, kada na kraju večeri pusti vas da prva izađete iz restorana, a pre toga vam, po mogućnosti, pridrži vrata.

Kako se podrazumeva da mušakarac plaća obrok, običaj je da on sedne na onu stranu stola sa koje lako može dozvati konobara kada bude momenat da zatraži račun.

Ipak, žene su te koje prve biraju šta će da pojedu i popiju, ali muškarac to prenosi konobaru.

Dame, ukoliko zaiste želite da ostavite utisak da ste dama, a odlučite se da pijete vino imajte na umu da se vinska čaša drži za “nožicu“.
Foto: Pixabay/Nadin Š
Zašto?

Pa zato da se vino ne bi zagrejalo i da ne biste svojim prstima umuzgavili te tako lepo dizajnirane čaše.

Odlučili ste se da ručate u nekom od najpoznatijih novosadskih restorana, međutim, neobjašnjivo veliki broj pribora poređanih pored vašeg tanjira vas baca u rebus.

Umesto da mozgate koja se viljuška/kašika/nož za šta upotrebljava, savet je da krenete od najudaljenijeg pribora od vašeg tanjira, a svako naredno jelo koje vam donesu jedete onim escajgom koji je “bliži“ tanjiru.
Foto: Pixabay/Steve Buissinne
Ipak, ukoliko vas zanima šta se gde nalazi na stolu, evo i detaljnog objašnjenja:

– Viljuška se postavlja levo od tanjira, dok nož sa oštricom prema tanjiru i supena kašika idu desno.

– Tanjirić za hleb postavlja se na levu stranu, a nož za hleb sa njegove desne strane sa oštricom okrenutom ka spolja.

– Razmak između postavljenih tanjira bi trebalo da bude između 60 i 80 centimetara kako bi svako imao dovoljno mesta, a tanjir od ivice stola treba da bude udaljen širinu jednog palca.

U nekim restoranima još uvek važi pravilo postavljanja salvete u krilo odmah nakon što se sedne, međutim, kako danas svi negde žurimo, čini se da se ovo pravilo bontona najviše zapostavilo.

Nekoliko saveta za ponašanje su:

– Ukoliko pravite pauzu u toku jela, escajg bi trebalo da ostavite na tanjir tako da su vrhovi noža i viljuške usmereni jedno ka drugom (zamislite obrnuto latinično slovo V)

– Laktovi se u toku jela nikako ne oslanjaju na sto

– Mobilni telefon, takođe, ne bi trebalo da se nalazi na vašem stolu, niti da se koristi u toku večere

– Budite ljubazni i zahvalite se osobi koja vas poslužuje

– Prvo pogledajte kartu pića, nije baš najpristojnije od konobara tražiti da vam nabraja ono što već imate napisano

– Na rezervaciju uvek dođite na vreme

Foto: Pixabay/Nenad Maric

Kada se danas nađemo u restoranu gde se još uvek poštuju oni ustaljeni obrasci dočekivanja gostiju prosto nam bude neprijatno jer nismo sigurni kako da se ponašamo u takvim prilikama.

U mnogim renomiranim restoranima konobari i dalje otvaraju vrata i dočekuju nas sa pozdravom, te ukoliko postoji rezervacija vode nas do našeg mesta.

Nemojte se začuditi i ako vam takav konobar “starog kova“ preuzme jaknu i kaput, te vam izvuče stolicu da sednete, jer je sve ovo navedeno deo nekadašnjeg bontona koji se morao poštovati u visokom društvu.

Neki od renomiranih novosadskih restorana u kojima bi trebalo da vodite računa kako se ponašate su: “Kalem by Zak“, “Gimi“, “Project 72 Wine&Deli“ itd…

Ono što možda niste znali i što je prilično interesantno jeste da konobari o vašem zadovoljstvu treba da budu obavešteni putem pribora.

Ukoliko ste bili zadovoljni uslugom i obrokom pribor se stavlja tako da pokazuje pravac kazaljke na satu koja se nalazi između 11 i 12 sati, a ukoliko ste nezadovoljni to ćete pokazati tako što ćete escajg ostaviti ukršten.

Foto: PrtSc/Facebook/Bonton restoran

Ipak, ne postoji bolji način da date doznanja kako se zadovoljni poslugom od ostavljanja bakšiša, obično u iznosu od oko 10% od ukupnog računa.

I za kraj ono pravilo bontona koje neki od nas najčešće zaboravljaju, ukoliko ste vi inicijator večere ili ručka, red je da vi budete osoba koja će platiti račun.

Koja “slepa“ ulica u gradu nosi naziv po slepom čoveku? I ostale nelogičnosti…

Preuzmite android aplikaciju.