Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Решења за бољи сан

Да ли вам ноћна буђења полако али сигурно уништавају живот? Ево како да идентификујете проблеме и пронађете решења.
Фото: Pixabay/Wokandapix

У неким случајевима је сасвим јасно шта узрокује проблеме са спавањем.

Ако се пробудите у сред ноћи јер морате да идете у тоалет, јасно је да је проблем преактивна бешика, алкохол који сте попили пре спавања или неки сличан узрок.

Нажалост, постоје и други случајеви када се узрок несанице не може открити на једноставан начин. Препоручена количина сна по ноћи није записана у камену.

Већини одраслих треба 7-9 сати сна ноћу, али ви можда нисте један од њих. Поред тога, наше потребе за спавањем се мењају како старимо, тако да вам вероватно није потребна иста количина сна са 35 година као у двадесетим.

Ако сте приметили да се редовно будите ноћу, а затим вам треба 30-40 минута да поново заспите, одложите време спавања за 30 минута. Не мењајте време када се будите прве две недеље.

Ако се епизоде ​​буђења наставе, можда ће вам требати професионална терапија.

Редовно вежбање, избегавање кофеина, алкохола и дувана и промена окружења током спавања (ако партнер хрче или је немиран ноћу) благотворно ће утицати на ваш сан. Такође, стручњаци препоручују да спавање током дана ограничите на највише 20 минута дневно, а најбоље би било да ову навику потпуно елиминишете.

Наравно, особама које пате од несанице не препоручује се употреба уређаја попут мобилних телефона, рачунара и телевизора касно увече.

Желите да избегнете сате и сате бацања и окретања у кревету покушавајући да заспите? Ако не можете да заспите 15 минута након буђења, устаните из кревета и урадите нешто што ће вас опустити и вратити у сан.

То може бити читање досадне књиге или лаки кућни послови. Када вам се спава, вратите се у кревет. На тај начин ћете научити своје тело да повеже кревет са сном.

Најважније је да се смирите и избегнете стрес. Када почнете да бројите сате које сте изгубили током ноћи и почнете да се осећате нервозно због тога, медитирајте. Ова активност је добра као и спавање.

Kako se osloboditi podočnjaka?

Преузмите андроид апликацију.