Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Како и где изнајмити бицикл у Новом Саду?

Опште је познато да Нови Сад предњачи у односу на друге градове у држави када је у питању заступљеност бицикла као превозног средства, а користе га све генерације Новосађана.
Фото: Градске инфо

У прилог овој тврдњи иде и чињеница да Нови Сад важи за један од градова Србије с најбољом бициклистичком инфраструктуром, а додатно погодује и раван терен односно добар рељеф.

Фото: Градске инфо

Са доласком лепог времена, број путника у градским аутобусима и аутомобилима се знатно смањи, док се број бицикала на улицама повећа.

За неке је вожња бицикла нужда, за неке рекреација, а за неке чисто задовољство.

Фото: Градске инфо

Град Нови Сад је препознао ту везаност Новосађана за ово превозно средство, па је у више наврата додељивао субвенције за куповину нових бицикала свима који су то пожелели.

За оне који немају жељу да поседују бицикли, возе бицикли само сезонски или једноставно немају где да држе бицикли, Град је преко Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“ обезбедио тзв. градске бицикле, који се на врло једноставан начин могу изнајмити и након завршене употребе вратити.
Фото: ЈКП „Паркинг сервис“

За изнајмљивање градског бицикла потребно је претходно израдити корисничку картицу за рентирање бицикла, а процедура је поприлично једноставна.

Регистрација нових корисника и израда картице обавља се на благајни предузећа ЈКП „Паркинг сервис“, које се налази у Улици Филипа Вишњића 47, радним данима и суботом од 9 до 19 часова.

Израда корисничке картице за рентирање бицикла представља једнократан трошак који се плаћа при иницијалном коришћењу услуге, а израда такве картице износи 600 динара.

Цена изнајмљивања бицикла за сваки започети сат износи 30 динара, док дневно изнајмљивање бицикла износи 170 динара.

Фото: ЈКП „Паркинг сервис“

Такође, постоји могућност израде сезонске картице чија цена износи 1.100 динара, и која омогућава свакодневно изнајмљивање бицикла у трајању од два сата.

Осим за физичка лица, ЈКП „Паркинг сервис“ је омогућио и послодавцима да својим радницима израде сезонске картице, а све што је потребно је послати упит за понуду на е-mail адресу: office@parkingns.rs .

Сви заинтересовани за оваj вид превоза по граду могу да изнајме бицикле на 16 бициклистичких станица.

Локације су: Штранд, Спенс, Железничка станица, Српско народно позориште, Кампус Универзитета, Детелинара I (Руменачка улица, код „АБЦ центра”), Ново насеље (Булевар Јована Дучића), Лиман 3 (Дом здравља), Лиман 3 (НИС), Петроварадин (Прерадовићевa улица, код поште), Београдски кеј, Детелинара II (угао улица Корнелија Станковића и Миленка Грчића), Футошка улица (прекопута касарне „Др Арчибалд Рајс”), Телеп (Булевар патријарха Павла), Роткварија (Булевар краља Петра Првог, у близини раскрснице са Кисачком улицом) и Булевар Европе (у близини раскрснице са Хаџи Рувимовом улицом).

Фото: Prt.Sc/GoogleMaps

Све станице су аутоматизоване, што значи да је изнајмљивање бицикала омогућено 24 сата.

Такође, на интернет презентацији „НС бајк“ система и са Гугл продавнице (Play Store) може се преузети андроид апликација која садржи информације о локацијама станица за изнајмљивање, преглед броја тренутно расположивих бицикала, као и број слободних места за раздуживање бицикала за сваку од станица, у реалном времену.

Више информација о раду ”НС бајк” система заинтересовани могу да пронађу на aдреси: www.nsbike.rs.

Зато драги читаоци, уколико немате свој бицикл, сада када знате како да изнајмите један, искористите лепо време, покрените педале, завртите точкове и уживајте.

Biciklom kroz Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.