Početna > Biznis
Biznis

Rekordna cena srpskog meda

Pčelari uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu.
Foto: Pixabay/PollyDot

Nakon duge i hladne zime, mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara. Uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Svakodnevno obilaze i otvaraju košnice i dodaju neophodnu prihranu.

„Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajisiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je „pogača“ stanju“, kaže Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u Zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice.

Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu, što se i na oko može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i istorijski visoka otkupna cena po kologramu.

„Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agroteničkih mera u voćnjcima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je preko sedam evra za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena“, ističe Stamenković.

Pčelari su prošle godine formirali SPS – Savez pčelara Srbije, u čijem sklopu je počeo sa radom i otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.

„Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati na tržište, a novac direktno uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak“, zaključuje Stamenković.


Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma u RC Čačak i RC Vranje

Preuzmite android aplikaciju.