Почетна > Бизнис
Бизнис

Рекордан број путника на бањалучком Аеродрому, примарни циљ 500.000

Директор бањалучког Аеродрома Милан Рачић изјавио је данас да је протекла година била рекордна са 343.009 путника, а забележени су и рекордни месеци у летњем реду летења.
Фото: Танјуг/AP/Carolyn Kaster

„Током летних месеци забележено је око 50.000 путника који су путовали са нашег аеродрома, што су, свакако, импозантне бројке. За ову годину циљ нам је више од 420.000 путника“, рекао је Рачић у изјави за Срну.

Према његовим речима, примарни циљ у првој фази развоја Аеродрома Бањалука јесте 500.000 путника.
Рачић сматра да постоји потенцијал за напредовање у наредном периоду, као и да ће се користити свака прилика за раст броја путника.

Он је додао да је потенцијал за раст веома добар и када се посматра капацитет тржишта.

„Треба да се ради и да се покуша увести што више дестинација, као и договорити сарадњу са већим бројем авио-компанија које би летеле из Бањалуке“, рекао је Рачић.

Говорећи о летовима у 2023. години, Рачић је рекао да су већ видна повећања линија са авио-компанијом „Рајанер“.

„На линији за Мемингем већ од прве седмице априла, уместо два пута, летеће се шест пута седмично сваким даном, осим суботе. На линији за Беч, такође, имамо летове три пута седмично“, навео је Рачић.

Када је реч о даљим дестинацијама, он је истакао да су са партнерским туристичким агенцијама договорени чартер летови до Туниса и Грчке.

„Линија за Тунис креће у шестом месецу и то је нешто ново, као и линија за Грчку – Атина. Такође, два пута седмично линије за Турску. Имаћемо линије за Египат једном седмично у априлу, а у шестом месецу имамо и други полазак“, рекао је.

Подсетио је и да је задржана линија летења до Тивта у Црној Гори, са којом су грађани, како је рекао, задовољни.
Рачић је рекао да инфлација и дешавања у свету која се односе на руско-украјинску кризу утичу на цене горива и снабдевање.

„Ненормалан је раст цене горива на светском тржишту или га је веома тешко набавити. Али, људи ће и даље путовати и надамо се да ће се цене у наредном периоду стабилизовати“, рекао је Рачић.

Он је појаснио да је време путовања авионом у односу на остале видове саобраћаја значајно краће, што много значи свим путницима који се управо због тога одлучују да лете авионом.

Рачић је навео да је Влади Републике Српске кандидован пројекат за проширење зграде путничког терминала, те да ће се током ове године видети да ли постоји могућност да се Аеродрому помогне у проширењу инфраструктуре.

Он је рекао да је у овом моменту проширење најпотребније због привлачења нових авио-компанија и стварања услова за летове до нових дестинација.

Filips otpušta ukupno 6.000 zaposlenih širom sveta

Преузмите андроид апликацију.