Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Река Дунав, једна од симбола Европе, али и Србије – Шта се ускоро очекује на дунавском приобаљу у Новом Саду?

На данашњи дан, већ 26 година обележава се Међународни дан река. Овај дан проглашен је 1997. године од стране Уједињених нација са циљем да се освести људско деловање према речним благодатима, уопштено очувању воденог биодиверзитета, али и вредностима речног тока за читаву планету Земљу.
Фото: Градске инфо
Нови Сад је имао ту срећу да кроз њега протиче друга највећа река Европе и да, поред тога што ова река представља одмор од градске вреве, допринесе развоју турстичког, економског и географског потенцијала Града Новог Сада и Републике Србије.
 Дунав – један од симбола Европе, али и Србије

Дунав је река која извире на планини Шварцвалд у Немачкој. Река је дугачка око 2800 километара и завршава свој ток на граници Румуније и Украјине где се улива у Црно море.

Током свог тока Дунав протиче кроз десет европских земаља: Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску, Хрватску, Србију, Румунију, Бугарску, Молдавију и Украјину.

Кроз Србију Дунав је плован 588 километара и протиче кроз неке од значанијих локација попут Бачког Моноштора, Апатина, Бача, Карађорђева, Бачке Паланке, Баноштора, Новог Сада, Бановца (Стари Бановци и Нови Бановци), Београда, Панчева, Винче, Смедерева, Костолца, Великог Градишта, Доњег Милановаца, Кладова, Костолова…

Главне притоке у Србији су му реке Тиса, Сава, Тамиш, Велика Морава, Млава и Тимок.

На сајту туристичке организације Србије стоји да је на обалама Дунава никла и славна култура Лепенског вира стара 8 миленијума, али и Винчанска култура која је за собом оставила праисторијску метрополу Винчу, као и Рудну главу, најстарији рудник бакра на свету. 

Фото: Градске инфо

Поред тога, на обалама Дунава се налазе и два национална парка, национални парк Ђердап и национални парк Фрушка гора, као и седам средњовековних тврђаваПетроварадинска тврђава, Калемегданска тврђава, Смедеревска, тврђава Рам, Голубачка тврђава, Бачка тврђава и Фетислам у Кладову.

Дунав – новосадско море

Дунав у Новом Саду представља природну олакшицу, која додатно доприноси лепоти града.

Поред тога што Дунав у Новом Саду раздваја бачку од сремске стране, он због свог положаја пловидбено повезује земље средње Европе са Србијом, али и европске земље са Црним морем.

Речни саобраћај Дунава омогућује лакши транспорт робе, трговине, али и доприноси развоју речног туризама који је у последње време све популарнији.

Фото: Градске инфо

За северни део наше земље посебно је значајан канал Дунав-Тиса-Дунав који је настао у периоду од 1957. до 1977. године као јединствена каналска мрежа која повезује Дунав и Тису, а истовремено представља систем за надводњавање, одбрану од поплава, пловидбу и туризам.

Преводница у Новом Саду канала Дунав-Тиса-Дунав изграђена је 1963. године у налази се на споју канала Нови Сад – Савино Село и Дунав.

Новосађани поред лепог погледа, у ком уживају и сви туристи града, посебно воле летњи период у коме су најпопуларније плаже на Дунаву. Тако се у Новом Саду радо обилазе плаже: Штранд, Бећарац, Официрац, Каменичка плажа…

Фото: Градске инфо

У наредним годинама посебно ће се истаћи плажа Штранд, наспрам свих других новосадских, али вероватно и европских плажа, јер ће је, према плану о регулацији коју је издала Градска управа за урбанизам и грађевинске послове Новог Сада, захватити детаљна реконструкција.

Ова плажа требало би кроз неко време да добије још два нова улаза, биоскоп на отвореном, библиотеку на отвореном, терене за мини голф, одбојкашке терене, терене за бадминтон, терене на отвореном, дечији базен, понтон базен, сунчалиште, дечји водени полигон, нове кабине за пресвлачење, плажне барове, објекте за изнајмљивање плажног мобилијара, плажне тушеве, као и соларне панеле. 

Фото: Градске инфо

Са друге стране, за учеснике градског саобраћаја у Новом Саду, срећна околност су мостови на Дунаву којих има тренутно има три, два путничка (мост Дуге и мост Слободе) и један путничко-железнички мост (Жежељев мост).

Фото: Градске инфо

У изградњи су још три нова три моста на Дунаву, од којих су два намењена возачима, а један пешацима. Први мост гради се у склопу Фрушкогорског коридора, други у наставку Булевара Европе, а трећи, који је намењен пешацима и бициклистима, спајаће се са Петроварадинском тврђавом.

Несумњиво је да ће сви ови пројекти додатно, допринети уживању на Дунаву – новосадском једином мору.

Da li je bolje kupiti kuću u Veterniku ili Rumenki i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.