Zebra torta je meki biskvit čiji poprečni presek izaziva oduševljenje na prvi pogled.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 grama šećera
- 150 mililitra mleka
- 150 mililitra ulja
- 300 grama mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica arome vanile
- 25 grama kakaoa korica
- 1/2 pomorandže
Priprema:
Jaja, šećer, mleko i ulje dobro umutite pjenjačom u glatku i jednoličnu smesu. Napomena: Nije potreban mikser, kako smeša ne bi bila previše puna vazduha. Podeliti smešu na dva jednaka dela. U prvu činiju dodajte 175 grama prosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo i aromu vanile, pa sve dobro žicom izmešajte u homogenu smesu. U drugu posudu dodajte 125 grama prosejanog brašna sa kakaom i drugu polovinu praška za pecivo, kao i rendanu koru pomorandže. Nije neophodno, ali daje lepu aromu. Dobro izmešajte žicom u glatku smesu.
Napomena: Slobodno procenite sami da li su svetla i tamna mešavina približno iste gustine, pa ako vam jedna deluje malo gušće od druge, dodajte još nekoliko kapi mleka. Cilj je da bude iste gustine kako bi se smesa lepo i ravnomerno razmazala.
Uzmite okrugli kalup i dno obložite papirom za pečenje, a stranice premažite sa malo putera ili margarina.
Počnite tako što ćete naizmenično sipati svetlu i tamnu mešavinu: prvo sipajte 2-3 kašike svetle mešavine pravo u centar kalupa. Zatim u sredinu svetle smese sipajte 2-3 kašike tamne smese, pustite da se smesa sama izlije prema ivici kalupa. Ponavljajte postupak dok ne potrošite obe smeše.
Na kraju, ako je potrebno, samo lagano protresite kalup da se smesa ravnomerno rasporedi.
Stavite kolač u zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče oko 35-40 minuta. Proverite čačkalicom – ako u sredini izađe suva, kolač je pečen.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.