Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Zdravi božićni medenjaci

Prepustite se omamljujućem mirisu cimeta i svoju porodicu iznenadite medenjacima.
Foto: Pixabay/ksyfffka07
Sastojci:
  • 2 jajeta
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 šoljica meda
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 7 karanfilića, sušeni pupoljci (izmrvljeni u prah)
  • 4 kašike esencije vanile
  • 1 šolja kokosovog ulja
  • 4 šolje integralnog pšeničnog brašna
Priprema:

U posudi umutite dva jajeta sa smeđim šećerom. Dodajte med i dobro izmešajte. U sodu bikarbonu dodajte sirće i stavite u posudu. Dolazi red na začine – cimet, đumbir, karanfilić i vanilu. Stavite kokosovo ulje u mikrotalasnu samo da se blago istopi i dodajte i njega. Veoma dobro izmešajte dok se ne dobije homogena smesa. Postepeno počnite kašikom da dodajete brašno, a nakon toga rukom umesite testo sa maslacem. Ostavite testo da se odmori na 10-15 minuta i nakon toga ga razvijte u list debljine od 2 santimetra. Kalupima isecite figurice. Ređajte ih na pek papir, ostavite dovoljno mesta između medenjaka da se ne zalepe jedan za drugi. Božićni medenjaci se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene. Ne treba da se prepeku, zato što postaju tvrdi. Izvadite iz rerne, ostavite da blago ohlade i tek tada ih premestite u drugu posudu. Nakon što se u potpunosti ohlade možete da stavite ukusne medenjake u kutiju za kolačiće. Zdravi božićni medenjaci traju cele nedelje.

Prijatno!

Kako se proslavlja Nova godina širom sveta?

Preuzmite android aplikaciju.