Meksička kuhinja je popularna širom sveta. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kome malo ko može da odoli su popularne enčilade. Iza tog izraza kriju se pečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja ima zaista mnogo, od mesa do povrća, a enčilade su posebne jer se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje veoma sočna. Danas vam donosimo recept za varijantu sa piletinom i sirom u kojoj će vaša porodica sigurno uživati.
Sastojci:
- 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne tortilje)
- 600 grama pilećih prsa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 sveže crvene paprike srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 grama konzerviranog kukuruza
- so, biber i čili
- 200 grama rendanog gaude (ili drugog rastvorljivog sira)
- sos od paradajza
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte luk. Crni luk oljuštite i iseckajte na kockice. Operite piletinu i isecite je na manje kockice. Krčkajte luk na srednjoj vatri pet minuta, dok malo ne porumeni. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, pa dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i proceđenog kukuruza i dinstajte oko 10 minuta, dok se piletina ne skuva. Pripremite malo dublju posudu za pečenje i podmažite je sa malo masti. Sada počnite da slažete tortilje. Na svaku tortilju stavite po kašiku ili dve sosa od paradajza, piletinu i malo rendanog sira, pa tortilju urolajte i stavite u posudu. Nastavite dok ne istrošite tortilje i piletinu. Tortilje prelijte ili premažite ostatkom sosa pa pospite ostatkom rendanog sira, a po želji možete i narendati. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.