Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik. Njime se izražava radost kojim se proslavlja Isusov povratak u živo – vaskrsenje. U Srbiji se čitava Velika nedelja slavi u krugu porodice, a nedeljni ručak sve to zaokružuje u praznik. Ako još niste sigurni šta da danas napravite, mi imamo predlog za vas.
Sastojci:
- 1 kilogram junećeg mesa od buta
- 800 grama svinjskog mesa od buta
- 500 grama pilećeg belog mesa
- 100 grama mariniranih seckanih šampinjona
- 1 manja kuvana šargarepa
- 100 grama tanko sečenog kulena
- 200 grama tanko sečene dimljene slanine
- 150 grama domaćeg kajmaka
- 50 grama kačkavalja
- So
- Biber
Priprema:
Zamolite u mesari da vam iseku junetinu u jednom komadu. Bitno je da ona bude u komadu, svinjetinu i piletinu možete „krojiti“ kasnije u fazi filovanja, pošto idu unutra, a junetina je prva u nizu i bitno je da bude u jednom komadu.
Sve tri vrste mesa dobro izlupati čekićem za meso sa obe strane.
Preko junetine po ukusu posuti mleveni biber i posoliti, a zatim premazati kajmakom i poređati komade tanko sečene slanine.
Staviti zatim preko svinjsko meso, rasporediti oceđene marinirane šampinjone i izrendanu šargarepu.
Na kraj ustaviti izlupano pileće belo meso, poređati tanko sečeni kulen i posuti na krupno rende rendani kačkavalj.
Na radni sto postaviti aluminijumsku foliju u dva reda, a zatim pažljivo prebaciti nafilovano meso.
Pažljivo zarolati, uviti u foliju i na kraju dobro uvezati kuhinjskim koncem za pečenje.
U pleh za pečenje staviti papir za pečenje i sipati čašu vode.
Stavite rolat da se peče u rerni predhodno zagrejanoj na 250 stepeni dva sata.
Posle dva sata pečenja, pleh izaditi iz rerne skinuti konac i aluminijumsku foliju.
Močom koja se napravila tokom pečenja preliti rolat, smanjite rernu na 200 stepeni i vratiti još nekih 10 minuta, tek da uhvati lepu koricu odozgo.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.