Šta bi bio praznični trpeza bez ukusnih grickalica sa uskršnjom temom? Ispecite slatke kolače i ukrasite ih uskršnjim motivima.
Sastojci:
- 280 grama brašna
- 170 grama omekšanog putera
- 150 grama belog šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 veliko jaje
- ½ kašičice praška za pecivo
Sastojci:
- 130 grama šećera u prahu
- 2-3 kašike mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- jestiva boja po želji
Priprema:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo u činiji i ostavite na stranu. Umutite mikserom omekšali puter sobne temperature sa šećerom. Mešajte oko dva minuta dok ne dobijete glatku, jednoličnu smesu. Dodajte jaje sobne temperature i ekstrakt vanile u puter. Mešajte još oko minut. Postepeno umešajte brašno i sve mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dobijeno testo treba da bude mekano. Testo podeliti na dva jednaka dela, pa ga na pobrašnjenoj površini razvaljati na oko pola centimetra debljine. Razvučeno testo prebacite u pleh i ostavite u frižideru najmanje sat vremena ili čak 24 do 48 sati. Izvadite testo iz frižidera i kalupom isecite željene oblike. Ostatak testa ponovo premesiti i razvaljati i iseći kalupima. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo. Pecite kekse u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 do 12 minuta, ili dok ivice ne počnu da dobijaju zlatno-smeđu boju. Pazite i odvajajte kekse tokom pečenja kako se ne bi slepili i pokvarili izgled krajnjeg proizvoda. Potpuno ohladite kolačiće pre nego što odlučite da ih ukrasite. Pomešajte šećer u prahu sa mlekom i ekstraktom vanile dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. U smešu možete dodati jestive boje ako želite. Smesu stavite u kesu za pecivo i ukrasite kekse po želji. Keks možete ukrasiti i šarenim mrvicama, čokoladnim kapljicama i sličnim slatkim ukrasnim detaljima.
Prijatno!
Ofarbajte jaja na potpuno zdrav i prirodan način uz pomoć hibiskusa (VIDEO)
Preuzmite android aplikaciju.