Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Ускршња шунка

Кување шунке, посебно током ускршњих празника, је традиција која окупља породицу и пријатеље око стола. Без обзира да ли припремате класичну ускршњу шунку или другу врсту, правилна припрема је кључна за постизање сочног и укусног јела.
Фото: Pixabay/planet_fox

Први корак до савршено куване шунке је одабир квалитетног комада меса. Најчешће се користи свињски бут, али можете изабрати и плећку или врат, у зависности од ваших жеља.

Димљена шунка је популаран избор због специфичног мириса и укуса који добија током пушења.

Управо се овај препоручује свима који воле поснију шунку, док су врата погодна за оне који воле сочније месо.

Припрема шунке пре кувања

Пре кувања шунку је потребно правилно припремити, а припрема ће зависити највише од тога какве резултате желите.

Након што одаберете најбољи комад меса за шунку, било би добро да га исперите како бисте га зачинили по сопственом укусу. Ово се не односи на димљене пршуте, које не треба испирати.

Ако одлучите да исперите шунку, урадите то хладном водом. Ако желите, у овој фази можете уклонити кожу, остављајући само танак слој поткожне масти.

Како кувати шунку?

Пре него што почнете да кувате шунку, наоружајте се стрпљењем и будите опрезни. Шунка се дуго кува, а један савет је да је кувате онолико колико је тешка.

Након што сте опрали шунку и уклонили све што вам смета, препоручује се да је потопите у хладну воду и почнете да кувате у тој води. Тако ће све сокове пустити у воду. Када га ставите у лонац, пустите да га вода потпуно прекрије. У воду док је хладна додајте зачине по жељи – најбоље је додати ловоров лист, бибер, и друге зачине по жељи. Неки кувари додају и ђумбир, анис, каранфилић и сличне зачине.

Кувајте шунку на средњој ватри и пустите да вода прокључа. Након тога смањите температуру и кувајте на лаганој ватри. Нека математика о томе како кувати шунку би била да је за један килограм тежине потребно пола сата кувања. То би значило да ако је у питању шунка од пет килограма, треба да се кува два и по сата након што вода прокључа.

Када се време кувања заврши, оставите шунку у води да се потпуно охлади. Тако ће се полако хладити, али се неће одмах осушити. Овај савет о томе како да кувате шунку помоћи ће вам да ваша шунка остане сочна. Ако сте лопатицу кували у мрежи, уклоните мрежицу ​​док је месо још вруће. Ово ће бити много теже урадити када се охлади.

Савети кувара за кување шунке укључују додавање белог вина у воду у којој кувате шунку. Верује се да бело вино може обогатити укус шунке. У том случају трећину течности замените белим вином.

Након што је шунка кувана и охлађена, оцедите је и обришите крпом. Затим га умотајте у алуминијумску фолију да задржи сочност. Када се потпуно охлади, чувајте га у фрижидеру; немојте га држати на собној температури чак ни након кувања.

Ако још увек нисте сигурни како да кувате шунку, у наставку je рецепт за кување шунке који ће је увек учинити укусном и сочном.

Састојци:
  • шунка (свињски бут или плећка)
  • ловоров лист
  • бибер у зрну
  • вода
Припрема:

Исперите шунку под хладном водом и ставите је у велики лонац. Додајте хладну воду, ловоров лист и бибер. Кувајте пола сата по килограму тежине. Шунку охладити у води у којој је кувана, па је исећи на танке кришке и послужити уз рен, млади лук и ротквице.

Пријатно!

Како само пет дана лоше исхране може нарушити ваше здравље

Преузмите андроид апликацију.