Ovaj recept je lak i jednostavan, a urmašice veoma ukusne. Ne treba ni mikser, a ni vaga jer se meri na šoljice.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- po potrebi brašna
- 7 šoljica šećera
- 7 šoljica vode
- 1 kesica vanil šećera
- 1 limun
Priprema:
U činiji umutiti varjačom ili žicom jaja sa šećerom. Kad se sjedine dodati ulje pa mutiti i dalje dok masa ne postane izjednacena i glatka. Zatim polako dodavati brašno sa praškom za pecivo, a onda ga i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo ni tvrdo ni meko. Količina brašna zavisi od veličine jaja, ali otprilike je to oko 400-450 grama.
Od testa uzimati malo mase pa dlanovima oblikovati kuglice pa od njih duguljaste forme – valjke koje pritisnete na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Testo se pritiska na izbočenu stranu rendeta koja služi da se renda ren. Urmašice ređati u tanko podmazanu tepsiju ili pleh.
Urmašice peći 20 minuta na 180-200 stepeni dok ne porumene.
Dok se peku urmasice kuvati preliv od vode i oba šećera uz limun isečen na kolutove. Preliv ne treba da bude suvise gust. Kad se izvade urmašice preliti ih prelivom. Okrenuti ih posle par minuta i na drugu stranu da lepo upiju tečnost.
Poželjno je da se dobro ohlade i upiju preliv kako bi bile mekane i sočne. Naravno što duže stoje lepše su.
Idealno je napraviti ih uveče pa kad prenoće služiti ih. Leti ih kad se ohlade na sobnoj temperaturi staviti ih u frižider.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.