U turskoj gastronomiji postoji veliki broj odličnih poslastica, a jedan od njih je sambali. Ovo je naziv za tradicionalnu tortu u kojoj nema ni jaja ni brašna, a osnova mu je jednostavan biskvit od griza, mleka i šećera.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 grama kristal šećera
- 250 mililitara mleka
- 40 grama griza
- ½ kašičice sode bikarbone
- 100 grama celih oguljenih badema za ukras
- puter za premazivanje kalupa
Za sirup:
- 200 grama kristal šećera
- 250 mililitara vode
- 3 kašike limunovog soka
Priprema:
Sve sastojke za biskvit stavite u jednu činiju i izmešajte varjačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga puterom i sipajte smesu u nju. Sve poravnajte špatulom, pa prekrijte kuhinjskom krpom ili folijom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena dok griz ne upije mleko. U međuvremenu pripremite sirup. Stavite šećer i vodu u posudu za kuvanje. Mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastvori, a zatim dodajte limun. Kada sirup provri, kuvajte ga još pet minuta, pa sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon što je smesa za biskvit odležala najmanje sat vremena, pre pečenja je proporcionalno iseći, kao što biste uradili sa npr. baklavom (na rombove, kriške ili drugačije po želji). Zatim lagano pritisnite po jedan badem na svaki isečeni komad. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta ili dok biskvit ne dobije tamniju zlatnožutu boju. Zatim izvadite iz rerne, odmah prelijte sirupom i ostavite da se kolač ohladi.
Prijatno!
Trikovi za podgrevanje mesa: Uz ova tri, čak i ono od juče će zadržati sočnost i svežinu
Preuzmite android aplikaciju.