Прављење чоколадне торте са путером од кикирикија звучи компликованије него што заиста јесте. Немојте пуно размишљати, уложите мало труда и уживајте у рапсодији укуса.
Састојци за бисквит:
- 2 шоље плус 2 кашике шећера
- 1 3/4 шоље брашна
- 3/4 шоље плус
- 2 кашике какао праха
- 1 1/2 кашичице прашка за пециво
- 1 1/2 кашичице соде бикарбоне
- 1 1/2 кашичице соли
- 2 велика јаја
- 1 шоља млека
- 1/2 шоље биљног уља
- 1 кашика екстракта ваниле
- 3/4 шоље плус
- 2 кашике кључале воде
За хрскави слој:
- 1/3 шоље сецканих бадема
- 1/2 шоље шећера у праху
- 2 већа беланца
- 1 кашика шећера
- 1/2 шоље сланог печеног кикирикија, грубо исецканог
- 1 шоља путера од кикирикија
- 2 кашике несланог путера, омекшаног
- 85 г млечне чоколаде, исецкане на комадиће
- 1 шоља експандираног пиринча
За крему:
- 570 г млечне чоколаде, исецкане
- 1 3/4 шоље плус
- 2 кашике слатке павлаке, загрејан
Припрема:
Загрејте рерну на 175 степени. Подмажите калуп за печење и поспите га брашном. Помешајте шећер, брашно, какао, прашак за пециво, соду бикарбону и со у великој посуди. У другој посуди умутите јаја, млеко, уље и екстракт ваниле. Додајте мокре састојке у посуду са сувим састојцима, а затим додајте кључалу воду.
Тесто сипајте у припремљену посуду за печење и пеците око 50 минута. Дрвеном чачкалицом проверите да ли је бисквит печен: забодите га у средину и ако изађе чист – бисквит је готов. Извадите из рерне и оставите да се охлади. Окрените торту на радну површину. Пажљиво га преполовите да добијете два тања кекса. Смањите температуру рерне на 160 степени. Ставите комад папира за печење у плех. У блендеру помешајте бадеме са шећером у праху да добијете брашнасту смесу. У чинији умутите беланца електричним миксером на средњој брзини док не добијете мекане врхове. Додајте шећер и умутите док се не формирају чврсти врхови.
Бадемово брашно и шећер умешајте силиконском лопатицом у снег. Сипајте снег у плех и лепо га распоредите од ивице до ивице. Одозго поспите сецкани кикирики. Пеците око 20 минута, док беланац не порумени и стврдне. Извадите из рерне и оставите да се охлади.
Ставите воду да прокључа и ставите чинију путера од кикирикија, путера и млечне чоколаде на лонац да се истопи. Непрекидно мешајте док не добијете уједначену и глатку смесу. Уклоните са ватре и умешајте експандирани пиринач. Смесу премажите преко печених беланаца и ставите у замрзивач да се потпуно охлади.
Поново прокувајте воду и посуду у којој ћете топити чоколаду за крем ставите на шерпу у којој кључа. Слатку павлаку сипајте у отопљену чоколаду. Добро промешајте да добијете глатку смесу. Ставите у фрижидер на сат времена да се згусне. Доњи слој бисквита са пресеченом страном нагоре ставите на велику даску и прекријте га трећином креме. Уврнути слој беланаца на бисквит и уклонити папир за печење. Премажите половином преосталог крема. Покријте другим бисквитом и ставите торту у фрижидер да се стегне, најмање сат времена. Охлађену торту премажите преосталом кремом и вратите у фрижидер. По жељи украсите сланим кикирикијем.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.