Šargarepa je obično glavni sastojak u kolačima i tortama koje pravimo za uskršnje praznike ali recept za ovu tortu je toliko dobar da odgovara svim prilikama. Pored toga, nije li to savršen način da zdravu i hranljivu šargarepu dodate i u slatkiše? Ni deca se sigurno neće buniti.
Sastojci:
Za kore:
- 250 grama brašno
- 1 prašak za pecivo
- 100 grama oraha
- 500 grama narendane šargarepe
- 200 mililitara ulja
- 250 grama smeđeg šećera
- 4 jajeta
- 2 kašike cimeta
Za krem:
- 500 grama ABC sira
- 250 grama margarina
- 220 grama šećera u prahu
- sok od jedne manje narandže
- 1 kašikice ekstrata vanile
Priprema:
Orahe sameljite ili ih naseckajte na krupno. Brašno promešajte sa praškom za pecivo, dodajte cimet. Šargarepe oljuštite i narendajte na krupno. Smeđi šećer umutite sa uljem i jajima. Uz neprestano mešanje dodajte po malo brašna. Posle toga dodajte, orahe i šargarepu. Polovinu testa sipajte u kalup za tortu, obložen papirom za pečenje. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Koru ohladite i izvadite iz kalupa. Na isti način ispecite još jednu koru. Obe kore podelite na pola, da dobijete 4 tanje kore. Pripremite krem. Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi i umutite ga sa šećerom u prahu dok smesa ne pobeli. Dodajte sok od pomorandže i ekstrakt vanile.
ABC sir umutite i po malo ga dodajte u krem od maslaca. Ovim kremom obilno premažite kore, koje slažite jednu na drugu. Odozgo, tortu od šargarepe premažite kremom i ostavite je 6 sati u frižideru.
Preuzmite android aplikaciju.