Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Torta od šargarepe

Šargarepa je obično glavni sastojak u kolačima i tortama koje pravimo za uskršnje praznike ali recept za ovu tortu je toliko dobar da odgovara svim prilikama. Pored toga, nije li to savršen način da zdravu i hranljivu šargarepu dodate i u slatkiše? Ni deca se sigurno neće buniti.
Foto: Pexels/OlyaKobruseca
Sastojci:
Za kore:
  • 250 grama brašno
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 grama oraha
  • 500 grama narendane šargarepe
  • 200 mililitara ulja
  • 250 grama smeđeg šećera
  • 4 jajeta
  • 2 kašike cimeta
Za krem:
  • 500 grama ABC sira
  • 250 grama margarina
  • 220 grama šećera u prahu
  •  sok od jedne manje narandže
  • 1 kašikice ekstrata vanile
Priprema:

Orahe sameljite ili ih naseckajte na krupno. Brašno promešajte sa praškom za pecivo, dodajte cimet. Šargarepe oljuštite i narendajte na krupno. Smeđi šećer umutite sa uljem i jajima. Uz neprestano mešanje dodajte po malo brašna. Posle toga dodajte, orahe i šargarepu. Polovinu testa sipajte u kalup za tortu, obložen papirom za pečenje. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Koru ohladite i izvadite iz kalupa. Na isti način ispecite još jednu koru. Obe kore podelite na pola, da dobijete 4 tanje kore. Pripremite krem. Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi i umutite ga sa šećerom u prahu dok smesa ne pobeli. Dodajte sok od pomorandže i ekstrakt vanile.

ABC sir umutite i po malo ga dodajte u krem od maslaca. Ovim kremom obilno premažite kore, koje slažite jednu na drugu. Odozgo, tortu od šargarepe premažite kremom i ostavite je 6 sati u frižideru.

Recept dana: Potaž od šargarepe

 

Preuzmite android aplikaciju.