Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Tart od jagoda

Tart je poslastica koje je inspirisana sezonom, leti se najčešće pravi sa jagodama i malinama, a zimi ga možete praviti i sa ananasom, jabukama ili narandžama.
Foto: Pixabay/IT-STUDIO
Sastojci:
  • 1 jaje
  • 150 grama šećera
  • 200 grama putera
  • kesica vanil šećera
  • malo soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 kašike hladne vode
  • 350 grama glatkog brašna
  • 600 grama jagoda
  • 1 puding od vanile
  • 3 kašike šećera u prahu
Priprema:

Testo:

U činiju staviti  brašno, jaje, puter iseckan na listiće, šećer, pola kesice praška za pecivo, prstohvat soli, vanil šećer i vodu, pa zamesiti testo što brže i što manje ga dodirujući da se ne bi previše grejalo rukama tokom mešenja. Rastanjiti ga na veličinu desertnog tanjira, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena (ili zamesiti uveče, pa ostaviti preko noći). Testo izvaditi iz frižidera, odvojiti jednu lopticu koju ćete malo kasnije razvući i vaditi modlom oblike. Razvući testo oklagijom na pek papiru i tako ga preneti u pleh za tart. Napraviti rub testa uz stranice kalupa da fil ne bi iscurio. Testo izbockati viljuškom, prethodno uključiti rernu na 180 stepeni, pa testo staviti na gornju rešetku da bi se površina testa blago zapekla. Peći nekih 10 minuta, pa izvaditi iz rerne i rasporediti fil od jagoda. Peci još dvadesetak minuta, dok lepo  ne porumeni.

Fil od jagoda:

600 grama jagoda izmešati sa 3 kašike šećera u prahu i kesicom pudinga od vanile. Dobro izmešati kako bi se razbile grumuljice, pa preliti preko toplog tarta. Kada se ohladi fil koji ste prelili preko tarta, ceo kolač dekorišite jagodama i šlagom.

Prijatno!

7 neverovatnih koristi soka od jagode za vaš organizam

 

Preuzmite android aplikaciju.