Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Tart od borovnica

Danas su tart torte omiljeni desert u mnogim kuhinjama širom sveta. Različiti regioni imaju svoje karakteristične recepte i lokalne varijacije. Moderne verzije mogu se naći sa različitim voćem, jabukama, jagodama, borovnicama, šljivama, čokoladom, krem sirom, limunom, pomorandžom i raznim drugim kombinacijama ukusa.
Foto: Pixabay/june66
Sastojci za testo: 
  • 250 grama glatkog brašna
  • 120 grama putera (hladnog i isečenog na komade)
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (lagano umućeno)
  • 2-3 kašike hladne vode (po potrebi)
Sastojci za fil:
  • 500 grama svežih borovnica
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka od borovnice)
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • prstohvat soli
Priprema testa:

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. U brašno dodajte isečen hladan puter i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta. U smesu dodajte umućeno jaje i mešajte viljuškom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini. Od testa oblikujte loptu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30-60 minuta da se ohladi.

Priprema fila:

U činiji pomešajte borovnice, šećer, limunov sok, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj površini da odgovara veličini vašeg pleha. Prebacite testo u kalup, oblikujte ivice i izbušite testo viljuškom. Rasporedite smesu od borovnica preko testa u kalupu. Pecite tortu u zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne omekšaju, a testo porumeni. Po želji, pre serviranja tortu pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Recept dana: Krastavac salata na azijski način

Preuzmite android aplikaciju.