Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Štrudla sa makom

Omiljeni slatkiš mnogih, onaj koji nas podseća na detinjstvo, je štrudla sa makom koja je veoma ukusna i hranljiva.
Foto: Pixabay/ pasja1000
Sastojci:

Testo:

  • 250 mililitara mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 25 grama kvasca
  • 100 grama mast
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 550 grama brašna

Fil:

  • 300 grama mlevenog maka
  • 200 grama šećera
  • 1 vanil šećer
  • 200 mililitara vrelog mleka
Takođe je potrebno:
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • šećer u prahu
Priprema:

Sjedinite mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Prelijte provrelim mlekom i dobro promešajte. Ostavite da se fil ohladi dok pripremate testo.

U mlako mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.

U odgovarajući sud stavite mast, žumanca i 3 kašike šećera. Izmiksajte, a zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo nadođe.

Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki deo posebno razvucite na papiru za pečenje. Stavite polovinu pripremljenog fila i uvijte. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda na isti način pripremite i drugu štrudlu.

Sjedinite žumance i mleko i premažite štrudle, a zatim ih odmah ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 35-40 minuta.

Ostavite da se štrudla ohladi, a zatim je isecite i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Salaši u okolini Novog Sada

Preuzmite android aplikaciju.