Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Štrudla od koje ide voda na usta

Jednostavni stari recepti su često najbolji izbor, a lako ih možemo poboljšati nekim novim dodatkom. U nastavku možete pronaći recept za mirisnu štrudlu sa prženim lešnicima i čajem od kamilice.
Foto: Pixabay/jhfl
Sastojci:
  • 500 grama brašna
  • 20 grama svežeg kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 šolja toplog čaja od kamilice
  • 1 paket vanilin šećera
  • pola kašičice soli
  • 150 mililitara ulja
  • korica jednog limuna
Za punjenje:
  • 2 puta po 200 grama prženih lešnika
  • 2 puta po 3 kašike šećera
  • 2 puta po dve kašike džema od kajsije ili pomorandže
  • malo tople vode
Priprema:

Skuvati čaj od kamilice i ostaviti da se malo ohladi. U topli čaj stavite kašiku šećera, brašna i pola kocke kvasca. Ostavite kvasac da se aktivira. Za to vreme u posudu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, so, rendanu koru limuna, ulje i na kraju aktivirani kvasac. Umesite glatko testo, prekrijte ga krpom ili folijom i ostavite na toplom mestu sat vremena. Za to vreme pripremite fil. Od ove količine testa biće dve štrudle. U mlevene pržene lešnike dodajte dve pune kašike džema od kajsija i šećera, pa postepeno dodajte kašiku tople vode da dobijete gustu smesu (kao pasta). Ne dodavati puno vode jer fil treba da ostane gust. Podeliti testo na dva jednaka dela. Radnu površinu pospite brašnom i razvaljajte testo na pola centimetra debljine. Pokrijte testo filom, ali ostavite oko centimetar neobloženog testa na krajevima. Savijte krajeve ka unutra i uvijte štrudlu. Štrudle prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu još pola sata. Poprskajte ih vodom i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Ako prebrzo porumene, prekrijte ih folijom i pecite do kraja.

Prijatno!

Pravo je vreme za magičnu dijetu: Smršajte 5 kilograma za 3 dana

Preuzmite android aplikaciju.