Spanać na mleku sa belim lukom je nekima bilo ili omiljeno ili omraženo jelo u vrtiću. Nema osobe koja, volela ga ili ne, barem jednom nije probala spanać na mleku.
Sastojci:
- 1 kilogram spanaća
- 3 čena belog luka
- 3 kašike ulja
- 1 kockica putera (kao kocka leda)
- 2 kašike brašna
- čaša mleka
Priprema:
Spanać oprati i staviti u veliku šerpu. Naliti sasvim malo vode, otprilike 1-1.5 dl i dodati jednu kašičicu soli pa uključiti ringlu. Kuvati uz mešanje dok sav spanać ne padne na dno i postane tamnozelen i mekan (oko 10-15 minuta). Kad se malo ohladi izvaditi spanać i na dasci ga, iz više puta, iseckati na sitno.
U široj šerpi istopiti puter na ulju i dodati brašno i sitno seckan beli luk, pržiti minut-dva uz stalno mešanje da brašno ne zagori. Zaprška treba da ostane svetla. Dodati iseckan spanać i dobro izmešati, pa dolivati mleko sve vreme mešajući, do željene gustine. Spanać se nekako najbolje „slaže“ sa jajima na oko, ali vi ga možete poslužiti i uz meso i krompir.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.