Kada ste poslednji put jeli šnokle? Ah, te divne kašike snega u gustom, žutom, mirisnom kremu, tako austrijskom i tako našem! Za to su vam potrebna samo jaja, mleko, šećer i vanilija. I lepe činije za serviranje ili tanjiri.
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 litar mleka
- 100 grama šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Mleko izmerite i stavite da se kuva na tihoj vatri dok ne provri. Dodajte ekstrakt vanile. Belanca malo posolite i umešajte u sneg sa dve kašike šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Izmiksajte žumanca sa ostatkom šećera. U kipuće mleko stavite kašiku snega, okrenite ih kašikom i vadite šupljikavom kašikom. Mleko sklonite sa ringle i u umućena žumanca dodajte nekoliko kašika vrelog mleka, pa polako sipajte umućena žumanca u mleko uz stalno mešanje. Vratite na vatru i kuvajte, mešajući, dok se krema lepo ne zgusne. U činiju ili tanjir stavite malo kuvanog krema, dodajte nekoliko kašika snega i poslužite. Ili kuvanu kremu prelijte preko kašika uklonjenog snega, pa izvadite u manje činije i poslužite.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.