Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Punjene paprike zapečene u rerni

Jedno od najzastupljenijih jela na Balkanu jesu upravo punjene paprike zapečene u rerni. Svakako i jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela koje možete da pripremite i oduševite svoje goste.
Foto: Pixabay/zizitop101
Sastojci:
  • 20 paprika babura
  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 200 g pirinča
  • 1 jaje
  • 1 veća šargarepa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1-2 čena belog luka
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • 1 decilitar ulja
  • 2-3 kašike brašna
  • 1 litar soka od paradajza
  • 1 litar vode
Priprema:

Paprike dobro oprati, očistiti od semenki i ostaviti ih da se malo osuše od vode okrenute otvorom na dole. U međuvremenu napraviti fil. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni, a potom dodati rendanu šargarepu, opran i proceđen pirinač, sitno seckan beli luk, začiniti po ukusu, promešati i na kraju u sve umešati jaje. Nastaviti mešanje 1 do 2 minuta i skloniti sa vatre.

Puniti filom paprike. Nemojte prepuniti filom! Ostavite prostora da pirinač nabubri i naraste u toku pečenja. Paprike ređajte u pleh. Svaku napunjenu papriku zatvorite kolutovima krompira ili paradajza. Između paprika možete staviti kriške krompira ako među njima ima slobodnog prostora, a potom kuvane kriške krompira poslužiti kao prilog uz gotove punjene paprike. Napravite sos. Kratko propržite brašno na ulju i uz stalno mešanje dodajte sok od paradajza i dolivajte vodu.

Kada sos prokuva, prelijte sosom punjene paprike u plehu. Prekrijte pleh folijom i pecite paprike u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok ne omekšaju, a zatim pažljivo skinite foliju, vratite paprike u rernu još 30 minuta da se fino zapeku. Poslužite tople paprike uz pire krompir.

Prijatno!

Čemu služi plastični „sto“ na pici?

Preuzmite android aplikaciju.