Jedno od najzastupljenijih jela na našim prostorima jesu upravo punjene paprike zapečene u rerni. Svakako i jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela koje možete da pripremite i oduševite svoje goste i ukućane.
Sastojci:
- 20 paprika babura
- 1 kilograma mešanog mlevenog mesa
- 200 grama pirinča
- 1 jaje
- 1 veća šargarepa
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika aleve paprike
- 1-2 čena belog luka
- so, biber i vegeta po ukusu
- 1 decilitar ulja
- 2-3 kašike brašna
- 1 litar soka od paradajza
- 1 litar vode
Priprema:
Paprike dobro oprati, očistiti od semenki i ostaviti ih da se malo osuše od vode okrenute otvorom na dole. U međuvremenu napraviti fil. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni, a potom dodati rendanu šargarepu, opran i proceđen pirinač, sitno seckan beli luk, začiniti po ukusu, promešati i na kraju u sve umešati jaje. Nastaviti mešanje 1 do 2 minuta i skloniti sa vatre.
Puniti filom paprike. Nemojte prepuniti filom. Ostavite prostora da pirinač nabubri i naraste u toku pečenja. Paprike ređajte u tepsiju. Svaku napunjenu papriku zatvorite kolutovima krompira ili paradajza. Između paprika možete staviti kriške krompira ako među njima ima slobodnog prostora, a potom kuvane kriške krompira poslužiti kao prilog uz gotove punjene paprike. Napravite sos. Kratko propržite brašno na ulju i uz stalno mešanje dodajte sok od paradajza i dolivajte vodu.
Kada sos prokuva, prelijte sosom punjene paprike. Prekrijte tepsiju folijom i pecite paprike u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok ne omekšaju, a zatim pažljivo skinite foliju, vratite paprike u rernu još 30 minuta da se fino zapeku. Poslužite tople paprike uz pire krompir ili uz krompir sa kojim ste ih pekli.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.