Лако се спремају и веома су укусне.
Састојци:
- 300 грама мешаног млевеног меса
- 80 грама (2 кришке) белог хлеба старог бар 1 дан
- мало соли
- мало бибера млевеног
- мало мешавине медитеранског зачинског биља
- 1/2 кашичице црвене млевене паприке
- 1 јаје
- 2 кашике презли
- мало маслиновог уља
За надев:
- 50 грама димљене вратине
- 50 грама пастеризоване печене црвене паприке
- 30 грама киселих краставаца
- 50 грама шаргарепе
- 30 грама сира
Припрема:
Прво припремити састојке за надев: Шаргарепу опрати, ољуштити, исећи на колутове и ставити кувати. Пуњене месне ћуфте печене у рерни. Припремити 1 лист димљене вратине. Печену паприку исећи на ситне коцкице и увити у папирнати кухињски убрус да упије текућину. Киселе краставчиће, корнишоне исећи на ситне коцкице. Припремити 1 лист сира. Кувану шаргарепу процедити и увити у папирнати кухињски убрус да упије текућину.
Припрема ћуфтица:
Хлеб намочити у топлу воду те рукама добро исцедити. Млевеном месу додати исцеђен хлеб, со, млевени бибер, мешавину медитеранског зачинског биља, црвену млевену паприку и добро измешати. Затим додати јаје и презле и измешати да постане компактна маса. Од смесе направити 12 лоптица приближне тежине од 50 грама свака. Сваку лоптицу длановима формирати у ћуфту и одлагати на равну површину посуту презлима (да се не би лепиле).
Сада у односу на величину ћуфте нарезати 6 парчића вратине и 6 парчића сира. Припремити 6 чуфти на које ће те слагати надев.
Затим на сваку чуфту слагати: 1 режањ димљене вратине, исецкану печену паприку, исецкане киселе краставчиће, кувану шаргарепу и на крају сир. Сваку ћуфту преклопити са преосталих 6 ћуфти, сваку понаособ ставити у длан и притиснути, те одложити на равну површину посуту презлима и формирати ћуфте које су са свих страна затворене. У ватросталну плитку посуду ставити мало маслиновог уља, поређати ћуфте једну поред друге и сваку још прелити са мало уља.
Ставити пећи у загрејану рерну на 190 степени и пећи 25 минута, појачати температуру на 250 степени и запећи још 10 минута.
Ћуфте можете уз неки прилог од поврћа или салату послужити као главно јело, такође можете их послужити и као како топло тако и хладно предјело.
Пријатно!
Razbijamo mitove: Da li je bolji beli ili integralni pirinač?
Преузмите андроид апликацију.